• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олександр Баранівський підбив підсумки діяльності Міністерства аграрної політикі України за перше півріччя 2005 року

    Опубликовано: 2005-07-28 12:33:00

    Дії Міністерства аграрної політики України у першому півріччі 2005 року були спрямовані на утвердження конкурентноспроможного аграрного сектору економіки.

    Головним підсумком є виконання практично всіх завдань, передбачених Програмою діяльності Кабінету Міністрів України “Назустріч людям”.

     Нарощено обсяги виробництва основних видів продуктів харчування, що дало змогу забезпечити продовольчу безпеку держави, вчасно, в оптимальні агротехнічні строки проведено комплекс весняно-польових робіт, збільшено обсяги фінансування галузі по основних державних програмах, стабілізувалася ситуація на продовольчому ринку, започатковано позитивні зрушення в галузі тваринництва, активно ведуться збиральні роботи і підготовка до посіву озимих культур.

    Головним підсумком діяльності агропромислового комплексу за І півріччя 2005 року є:

     валова додана вартість, створена у сільському господарстві, мисливстві та лісовому господарстві у січні - червні 2005 року проти відповідного періоду 2004 року зросла на 7,7 відсотка. Валовий внутрішній продукт України - на 4 відсотки;

    зросло виробництво продукції сільського господарства – на 6,4 відсотка. Особливо важливо, що найбільш суттєво збільшились обсяги виробництва у сільськогосподарських підприємствах – на 17,9 відсотка, в тому числі: вирощування худоби і птиці – на 22; молока – на 2,6; яєць – майже на 14 відсотків;

    до Зведеного бюджету за перше півріччя 2005 року надійшло від підприємств агропромислового комплексу 3,4 млрд. грн. податкових платежів, у тому числі до державного бюджету – 2,6 млрд. грн., або на 25,6 відсотка більше проти відповідного періоду минулого року; ( слайд 2 харч.)

    активізовано кредитний ринок, що дало змогу залучити в сільське господарство майже 3,9 млрд. грн. кредитних ресурсів(у 1,4 рази більше порівняно з відповідним періодом минулого року);

    за 6 місяців 2005 року експортовано сільськогосподарської продукції на суму 1,9 млрд. дол. США, що на 17,6 відс. більше проти відповідного періоду минулого року. Зовнішньоторговельне сальдо позитивне і дорівнює 690 млн. дол. США.

    Наші розрахунки показують, що прогнозовані на 2005 рік зростання обсягів виробництва як у сільському господарстві (1,7 відсотка), так і в промисловості (15 відсотків) будуть досягнуті.

     Вжиті на рівні Уряду організаційні заходи дали можливість кардинально виправити ситуацію з ресурсним та фінансовим забезпеченням проведення комплексу весняно-польових робіт. У результаті: аграріям поставлено 691 тис. тонн мінеральних добрив; сільгосптоваровиробники отримали 260 тис. тонн дизельного палива за пільговими цінами. що у 5.7 раза більше ніж отримано за відповідний період минулого року.

    Незважаючи на більш пізній початок комплексу весняно-польових робіт(майже на три тижні), вдалось не тільки успішно їх завершити в агротехнічні строки, але й забезпечити належний догляд за посівами.

    Як результат, до збирання маємо близько 15 млн. гектарів зернових, у тому числі 12,7 млн. гектарів ранніх зернових і зернобобових.

    Прогнозується отримати 36,5-37 млн. тонн зерна, зокрема близько 18 млн. тонн основної продовольчої культури - пшениці. Непогані види на врожай кукурудзи можуть збільшити виробництво зерна та покращити хлібофуражний баланс, що особливо важливо для розвитку тваринництва.

    Сьогодні головне для сільськогосподарських товаровиробників не здешевити. Механізми підтримки ціни на зерно через державні інституції нами задіяні. Створено Аграрний фонд, виключно на який покладаються функції із забезпечення заставних та інтервенційних операцій із зерном та формування державного продовольчого резерву.

    Активно ведуться збиральні роботи.

     Темпи проведення жнив вдвоє вищі, ніж торік. Уже обмолочено понад 40 відсотків хлібів ( на цю дату торік мали 20 відс.), отримано більше 11 млн. тонн зерна нового врожаю.

    Крім власних комбайнів агроформувань, створені зернозбиральні загони, у складі яких працює понад 9 тис. високопродуктивних зернозбиральних агрегатів, що дасть можливість зібрати зернові в оптимальні агротехнічні строки.

    Під постійною увагою питання заготівлі кормів та підготовка до посіву озимих, які прогнозується розмістити на площі 8 млн. гектарів.

     Стратегія міністерства – максимально засіяти озимий клин насінням вищих репродукцій з дотриманням інтенсивних технологій.

    Поступово поліпшується ситуація в тваринництві.

    Протягом січня – червня цього року чисельність поголів'я великої рогатої худоби в Україні зросла на 557 тис. голів ( або на 8 відс.), у т.ч. корів – на 10,6 тис. голів, свиней – на 462 тис. голів (7 відс.), поголів”я овець і кіз – на 243 тис. голів (14 відс.), птиці всіх видів – на 40 млн. голів (26 відс.).

    У порівнянні з І півріччям 2004 року виробництво молока зросло на 33,5 тис. тонн ( або на 0,5 відс.), яєць – на 472 млн. штук (7,4 відс.).

    За півріччя виробництво м'яса бройлерів збільшилось на 53 тис. тонн, а за рік обсяги реалізації перевищать 400 тис. тонн, що на 120 тис. тонн більше попереднього року.

    Продуктивність дійного стада в сільськогосподарських підприємствах підвищилась на 20 відс., а середньодобові прирости великої рогатої худоби і свиней відповідно на 16 і 15 відсотків.

    З метою поліпшення ситуації на ринку продукції проведено ряд робочих нарад і зустрічей з виробниками і переробниками продукції тваринництва, а ситуація на ринку м'яса неодноразово розглядалась в Уряді та на селекторних нарадах за участю Прем'єр-міністра та Першого віце-прем'єра.

    Розроблено Державну програму створення сприятливих умов для стабілізації та розвитку тваринництва на 2005-2010 роки, зокрема по галузях птахівництва, свинарства, по виробництву яловичини.

    Цього року на підтримку виробництва продукції тваринництва в державному бюджеті передбачено 654,5 млн. гривень або на 260 млн. (в 1,7 р. б.) більше ніж у 2004 році.

    На селекцію у тваринництві спрямовано 43,5 млн. грн., що на 12,4 млн. грн. більше ніж торік. Завдяки цьому, на сьогодні спаровано і осімінено в сільськогосподарських підприємствах 758,7 тис. голів корів і телиць, що на 32 тис. голів більше проти відповідного періоду минулого року, в свинарстві – більше на 4 тис. голів.

    Протягом тривалого часу в Україні утримується стабільна, благополучна епізоотична ситуація.

    На сьогодні діє понад 7,3 тис. пунктів штучного осіменіння тварин, 5,5 тис. кіосків та аптек по реалізацій засобів захисту тварин, 6,4 тис. клінік та пунктів по наданню ветеринарної лікувальної допомоги. Відчуваючи потребу у цьому році додатково буде відкрито ще 2,5 тис. комплексних пунктів по наданню ветеринарних послуг та штучного осіменіння тварин.

    Харчова промисловість одна із перших адаптувалась до ринкових умов, поліпшується якість, розширюється асортимент продукції. Обсяги виробництва збільшились на 14 відсотків.

    У галузі рибного господарства.

    За 1 півріччя 2005 року вилов риби та добування морепродуктів по Україні зросло на 21 відсоток до відповідного періоду минулого року. Експорт рибної продукції з України зріс на 57 відсотків проти відповідного періоду минулого року.

    Дані зрушення позитивно позначилися на фінансових показниках роботи. За оперативними даними, у І півріччі 2005 року державними підприємствами отриманий прибуток у сумі 7,0 млн. грн., що на 2,7 млн. грн. більше у порівнянні з відповідним періодом 2004 року.

    Бюджетна підтримка.

    Затверджений Мінфіном бюджетний розпис видатків на підтримку підприємств агропромислового комплексу складено без урахувань особливостей ведення сільського господарства, де потреба в коштах у першій половині року є переважаючою.

    У той же час, на друге півріччя передбачено 70,2 відсотка, або 1,2 млрд. грн., із них, на жовтень-грудень - 42 відсотка (716 млн. грн.). На жаль, пропозиції міністерства щодо наближення фінансування Мінфіном ігноруються.

     Прошу Уряд підтримати нас у цьому питанні і наблизити фінансування по пріоритетних бюджетних програмах на липень – вересень на 148 млн. грн. за рахунок відповідного зменшення видатків у жовтні – грудні ц.р.

    Довідково: На січень-липень на зазначені цілі передбачено 635,5 млн. грн., станом на 22 липня 2005 року виділено 632,7 млн. грн., що становить 37,0 відсотків від річного обсягу видатків. Фактично спрямовано 591,1 млн. грн., залишок на рахунку – 41,6 млн. гривень.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.