• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Тернополі пройшов круглий стіл з проблем розвитку малого та середнього підприємництва

    Опубликовано: 2005-07-28 10:16:00

    Про проблеми малого та середнього бізнесу Тернопільщини йшлося сьогодні під час засідання “круглого столу” присвяченого розгляду стану виконань доручень Прем’єр-міністра України, щодо підтримки малого та середнього підприємництва.

    Учасники зустрічі, а це члени Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, керівники обласної адміністрації, Тернопільської міської ради, громадських об’єднань підприємців, обласних управлінь ДПА та МВС, начальники структурних підрозділів облдержадміністрації, підприємці та журналісти, обговорили існуючий стан справ в державі та області, з позиції перспектив розвитку малого та середнього підприємництва.

    Засідання “круглого столу” відбувалось динамічно. Виступи були емоційними, що свідчить про важливість піднятого питання та бажання вплинути на існуючий стан речей.

    Підприємці, які брали участь в роботі “круглого столу” висловили низку зауважень щодо роботи фіскальних органів та працівників міліції краю. Водночас, на їх думку, і органи місцевого самоврядування, і виконавча влада мають більше уваги приділяти збереженню та примноженню малого та середнього бізнесу.

    Думку виступаючих підтримав і голова Тернопільської обласної державної адміністрації Іван Стойко, який, зокрема, зазначив: “Я вірю, що влада і бізнес працюватимуть на Тернопільщині разом задля процвітання краю”. “Слава і хвала тим підприємцям, які працюють чесно і прозоро. Таких ми підтримуємо і будемо підтримувати. З нечистими ж на руку - ми будемо працювати іншими, але, обов’язково, законними методами” – сказав Іван Стойко.

    Голова ТОДА наголосив на тому, що питання хабарництва та “кришування” на Тернопільщині мають відійти в минуле але в боротьбі з цими негативними явищами обласній владі мають допомагати самі підприємці вказуючи на непорядних чиновників.

    Вислухавши пропозиції учасників “круглого столу”, голова обласної державної адміністрації, дав доручення відповідним службам проводити такі зустрічі щоквартально, щоб тримати на контролі всі порушені питання та аналізувати, яких дій вживається задля втілення їх в життя.

    Також голова ОДА погодився з пропозицією учасників “круглого столу”, щодо ротації керівництва ради підприємців, яка діє при облдержадміністрації та введення до складу ради підприємців при Кабінеті Міністрів України представника від Тернопільщини.

    Довідка.

    Протягом 2004 року кількість діючих суб'єктів малого підприємництва в Тернопільській області зросла на 3,5% і склала майже 4,3 тис. одиниць. В цілому по області в малому бізнесі зайнято близько 70 тис.чол. Обсяг реалізованої суб'єктами малого підприємництва продукції склав 843,6 млн.грн. Питома вага малого підприємництва в загальних обсягах реалізації продукції (робіт, послуг) регіону становить 13 %. Лише у 2004 році від діяльності суб'єктів малого підприємництва до всіх рівнів бюджетів надійшло 112,6 млн.грн., що склало 21,1% від загального поступлення по області.

    Протягом шести місяців поточного року зареєстровано 223 малих підприємства та понад 3250 фізичних осіб-підприємців. За рахунок малого підприємництва в І півріччі 2005 року створено 3750 робочих місць. Крім того фізичними особами-підприємцями зареєстровано 3325 трудових договорів з найманими працівниками.

    На виконання Указу Президента України “Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики" дорученням голови облдержадміністрації створено робочу групу щодо прискореного перегляду регуляторних актів. Аналогічні групи створені в усіх районах області та м. Тернополі. На сьогоднішній день скасовано 40 регуляторних актів та внесено зміни до 2 розпоряджень голови облдержадміністрації.

    На виконання Указу Президента "Про лібералізацію підприємницької діяльності та державну підтримку підприємництва" та з метою подальшого формування і підтримки сприятливого середовища для розвитку підприємництва в області прийнято відповідне розпорядження голови облдержадміністрації. На виконання вищезгаданих нормативно-правових актів в усіх районах області до 01.08. 2005р. буде запроваджений порядок видачі дозвільних документів за принципом організаційної єдності.

    На виконання доручень Прем'єр-Міністра України та Кабінету Міністрів України від 18.06.2005 року №28411/3/1-05 в усіх 17 районах області та м. Тернополі створені „Єдині реєстраційні офіси". Крім того, у м. Тернополі відкрито Єдиний дозвільний центр.

    На виконання п.13 окремого доручення Прем'єр-міністра України від 08.06.2005 року № 29541/0/1-05 при обласній державній адміністрації створена і діє "Гаряча лінія", про що через засоби масової інформації повідомлені суб'єкти підприємницької діяльності.

    В квітні поточного року відбулося засідання колегії облдержадміністрації на якому розглядалося питання залучення інвестицій в економіку області і за підсумками якого прийнято розпорядження голови облдержадміністрації.

    Згідно розпорядження створено Центр менеджменту інвестицій, основним завданням якого є дослідження інвестиційної привабливості області, а також підприємств, які потребують залучення інвестицій, підготовка інвестиційних паспортів територій області, створення бази даних інвестиційних проектів підприємств області, підготовка каталогу «Інвестиційні пропозиції підприємств Тернопільської області» та розповсюдження інформації про інвестиційну привабливість підприємств області серед зацікавлених.

    Для підвищення ефективності роботи координаційної ради з питань розвитку підприємництва прийнято розпорядження         голови облдержадміністрації про зміни в складі ради. Згідно розпорядження в склад координаційної ради ввійшли 11 представників громадських формувань підприємців, а також самих підприємців, які приймають активну участь у справі розвитку підприємництва області та найбільш ініціативні у сфері удосконалення взаємодії органів влади та бізнесу.

    На виконання заходів обласної, районних та Тернопільської міської програм розвитку малого підприємництва в 2005 році заплановано виділити 100 тис.грн. з обласного та 277 тис.грн. з місцевих бюджетів. Протягом першого півріччя поточного року з обласного бюджету виділено 50 тис.грн., з яких 30,8 тис.грн. були використані на:

    1. Створення та розвиток діяльності Центру менеджменту інвестицій при Тернопільському обласному фонді підтримки підприємництва (28,4 тис.грн.).

    2. Фінансова підтримка ТОВ «Інформаційно-консультативний центр «Аграрник» (2,4 тис.грн.) для часткового покриття видатків на видавництво єдиного в області спеціалізованого видання для сільгоспвиробників «Агровісник».

    Програмою розвитку малого підприємництва м.Тернополя передбачено виділити у 2005 році кошти з міського бюджету в сумі 100 тис.грн. Протягом І півріччя з вказаних коштів, використано 38,2 тис. грн., які були направлені на здешевлення банківських кредитів 7 суб'єктам підприємницької діяльності. За рахунок отриманих кредитів на суму 1050 тис.грн. бізнесові структури змогли придбати типографське, деревообробне обладнання та розпочати будівництво виробничих приміщень.

    В області за підтримки обласної державної адміністрації та з ініціативи випускників Програми перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва «Українська ініціатива» 19-20 квітня 2005 року проведено науково-практичний семінар на тему «Практичні аспекти створення асоціації випускників Програми «Українська ініціатива», в якому прийняли участь 20 випускників. В даний час проводиться робота щодо створення Асоціації випускників Програми.

    Урядовий портал

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.