• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Інфраструктура аграрного ринку потребує змін

    Опубликовано: 2005-07-22 11:44:00

    Як повідомлялось раніше, Рахункова палата перевірила використання коштів Державного бюджету України, виділених у 2003-2004 роках та І кварталі 2005 року на фінансову підтримку виробництва продукції тваринництва та рослинництва.

    Перевіркою встановлено, що Кабінетом Міністрів України та Мінагрополітики у 2003-2004 роках не  створено ефективної системи фінансової підтримки виробництва продукції тваринництва і рослинництва. Як наслідок, у державі не забезпечено стабільного розвитку та доходності сільськогосподарського виробництва. Більше третини сільськогосподарських підприємств залишаються збитковими, різко зменшилося поголів’я худоби у всіх категоріях господарств і населення (у 2004 році, в порівнянні з 2000 роком, майже на третину), реалізація худоби, за той же період, зменшилась практично вдвічі.

    Безсистемна зміна виплати доплат (внаслідок невиважених дій Мінагрополітики та Мінфіну) за проданий сільськогосподарськими товаровиробниками на забій та переробку молодняк великої рогатої худоби підвищених вагових кондицій та кондиційних свиней створили додаткові труднощі у забезпеченні потреб населення м’ясопродуктами.

    Аудитори констатують - головна фінансова проблема галузі тваринництва, як і в цілому сільського господарства, концентрується не лише у виробництві, а й у сфері збуту. Діюча інфраструктура аграрного ринку не забезпечує просування безпосередньо товаровиробників до організованих оптових ринків, що не дає можливості поліпшити фінансово-економічний стан фізичних та юридичних осіб, які займаються тваринництвом.

    Спрямування основних товаропотоків м’яса і м’ясопродуктів до неорганізованих комерційних каналів з непрозорими умовами купівлі-продажу є головною причиною значних фінансових втрат галузі. Цінова ситуація на ринку м’яса в Україні протягом останніх п’яти років була вкрай несприятливою для вітчизняних сільськогосподарських товаровиробників.

    Кабінетом Міністрів України своєчасно не створено Аграрний фонд, який, починаючи з 2005 року, згідно з Законом України „Про державну підтримку сільського господарства”, повинен реалізовувати цінову політику в аграрнопромисловій галузі економіки. На ці цілі в держбюджеті на поточний рік передбачено 341 млн. гривень.

    Прес-служба Рахункової палати

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.