• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підприємства АПК України вже залучили у виробництво 3 млрд грн пільгових кредитів

    Опубликовано: 2005-07-18 16:55:31
    Згідно з аналізом оперативної інформації про стан кредитного забезпечення підприємств агропромислового комплексу Міністерства агрополітики України станом на 15 липня 2005 р., підприємства агропромислового комплексу фактично узгодили кредитних ресурсів на суму 4,2 млрд грн, отримали 3,9 млрд грн, з них пільгових кредитів на суму 3,0 млрд гривень.

    Короткострокових кредитів оформлено на суму понад 2,428 млрд грн, довгострокових - понад 629 млн гривень.

    Найліпше (порівняно з 2004 роком) робота із залучення кредитів відбувається у Закарпатській, Житомирській, Львівській, Полтавській, Хмельницькій областях, недопрацьовують керівники Сумської, Донецької, Харківської, Рівненської, Черкаської областей.

    Діапазон процентної ставки комерційних банків по кредитах для АПК - 9,3-25%. На виплату компенсації із здешевлення кредитів регіони надали реєстрів у сумі 95,4 млн грн, яку в повному обсязі профінансовано міністерством.

    Як зазначили у Мінагрополітики, особливо великі труднощі з отриманням кредитів виникають у фермерських господарств та дрібних сільськогосподарських товаровиробників, про що свідчать масові звернення з регіонів.

    Регіональні відділення переважної більшості комерційних банків дотримуються положень Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво між сільгосптоваровиробниками, банками та страховими організаціями. Але, як зауважили у Мінагрополітики, не спрацьовують положення щодо застосування застави майбутнього урожаю з коефіцієнтом 1,5. Окрім того, деякі банки (зокрема, Приватбанк, Укрсоцбанк, Укрпромбанк, "Мрія", "Міжнародний комерційний банк") продовжують стягувати додаткову плату за свої послуги, що створює певні труднощі з отримання кредитів, особливо фермерськими господарствами та іншими дрібними сільськогосподарськими товаровиробниками.

    Довідка. У Державному бюджеті України на 2005 рік у передбачено 350 млн грн на здешевлення коротко- та довгострокових кредитів. Це дозволяє залучити в аграрний сектор економіки пільгових кредитів на суму понад 5 млрд грн та здешевити майже 1 млрд грн довгострокових кредитів, залучених минулого року. У 2005 році вперше передбачено виділення коштів державного бюджету на здешевлення вартості страхових премій (внесків), фактично сплачених суб'єктами аграрного ринку, що дозволяє залучити до надання пільгових страхових послуг близько 1200 суб'єктів аграрного ринку, задіяти для них обсяг страхового покриття у розмірі 2 млрд грн (при середньому обсязі страхового покриття на одне підприємство - 1,6 млн грн), при цьому на 1 бюджетну гривню обсяг страхового покриття становитиме 37 гривень. Потребу АПК України у кредитних коштах на 2005 рік міністр агрополітики України Олександр Баранівський оцінює на рівні 16 млрд гривень.

    Инф. Урядовий портал e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.