• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прес-реліз ДПА України

    Опубликовано: 2005-12-20 15:32:00
    ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
    ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ
    ТА МАСОВО-РОЗ’ЯСНЮВАЛЬНОЇ РОБОТИ
     
    Прес – реліз
    19 грудня 2005 року
     
    На прес-конференції Голови Державної податкової адміністрації України Олександра Івановича Кірєєва, яка відбулася 19 грудня 2005 року за участю начальника Управління по боротьбі з корупцією в органах ДПС Анатолія Васалатія та заступник директора Юридичного департаменту Людмили Ходос на тему „Корупція в органах ДПС. Принципи кадрової політики ДПС. Останні зміни.” йшла мова про результати роботи податкових органів в цьому напрямку.
    Голова ДПА повідомив про чотири головних завдання щодо боротьби з негативними явищами, які окреслив Президент України перед силовими відомствами. Зокрема, найголовніше – боротьба з корупцією, негативи, які є в адмініструванні акцизного збору та податку на додану вартість, недоліки в приватизації, що відбувалася в попередні роки. Тож одним з першочергових завдань, яке потрібно вирішити податковій службі України - боротьба з корупцією в органах ДПС. І, за словами Олександра Кірєєва, ця робота в 2005 р. значно активізувалася, про що свідчать конкретні результати.
    За 11 місяців поточного року регіональними підрозділами Управління по боротьбі з корупцією в органах Державної податкової служби до органів прокуратури направлено 667 матеріалів для вирішення в порядку ст.. 97 КПК України.
    Всіма правоохоронними органами порушено 236кримінальних справ стосовно посадових осіб органів ДПС, у тому числі за матеріалами підрозділів по боротьбі з корупцією ДПА України - 148, за результатами розгляду яких засуджено 9 осіб.
    Всіма правоохоронними органами стосовно працівників ОДПС складено 307 адміністративних протоколи   про порушення вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією”, у тому числі за матеріалами підрозділів по боротьбі з корупцією ДПА України - 233, на підставі яких судами до адміністративної відповідальності притягнуто 168 службових осіб..
    Крім того, проведено більше трьох тисяч службових розслідувань та перевірок з питань дотримання законності в діяльності працівників податкової служби. За результатами перевірок до дисциплінарної відповідальності притягнуто майже півтори тисячі осіб, в тому числі 192 звільнено. З них 57 – працівників податкової міліції.
    В результаті спільних зусиль до Бюджету виявлено збитків, нанесених державі, понад 2 млрд. гривень.
    Ще одним важливим напрямом роботи ДПА із початку року стало кадрове питання. Був взятий курс, виконуючи постанову Президента України про необхідність зміцнення керівного складу, на оновлення керівного складу органів ДПС. Так, за 11 місяців 2005 року до органів ДПС прийнято 380 працівників на керівні посади. При цьому управління по боротьбі з корупцією замінило 147 працівників. В багатьох областях повністю оновлено керівний склад податкових адміністрацій. При призначенні на посади спеціалістів та керівників в податкові органи враховуються насамперед їх професійні якості та досвід роботи за фахом. І як результат, за словами О. Кірєєва, податкова адміністрація за поточний рік забезпечила надходження до бюджету у 1,6 разів більше, ніж минулого року. Так, що про непрофесійність нового керівництва немає сенсу говорити.
    Але недосконалість існуючою на сьогодні судовою системи в країні не дає можливості вирішити питання звільнення колишніх керівників, на яких зібрано матеріали, про їх корупційну діяльність, - повідомили заступник директора Юридичного департаменту Л. Ходос. Як приклад – справа Петра Мельника. Незважаючи на низку доказів щодо правопорушень колишнього ректора Академії ДПС П. Мельника, Печерський районний суд міста Києва 6 грудня цього року поновив Петра Мельника на посаді.
    За результатами проведених перевірок окремих питань фінансово-господарської діяльності Національної державної податково служби України встановлено неналежне виконання колишнім ректором Мельником П.В. своїх посадових обов’язків, внаслідок чого академії нанесені матеріальні збитки на суму 15 088 038 (п’ятнадцять мільйонів вісімдесят вісім тисяч тридцять вісім)грн.
    16 грудня 2005 року Державна податкова адміністрація України видала наказ про звільнення з посади ректора Національної академії державної податкової служби України Петра Володимировича Мельника за порушення Статуту Національної академії державної податкової служби України на підставі ч.1 ст.39 Закону України „Про вищу освіту”. Наказано Управлінню по боротьбі з корупцією в органах ДПС вжити заходів по встановленню місця перебування Мельника П.В. для вручення даного наказу.
    Загалом же, непросто одразу побороти негативні стереотипи, які склалися роками, щодо роботи податкової служби. Але всі зусилля ДПА України були зосереджені на формуванні в суспільстві ідеології добровільної сплати податків та поваги до кожного громадянина та держави, встановлення партнерських стосунків між податковою та підприємцями, запобігання будь-яких проявів не доброчесного ставлення до своїх обов’язків службовців, які на своїх посадах повинні захищати інтереси платників податків.

    04655, Київ, Львівська площа,8, тел\факс: 247-35-01, 247-35-83; e-mail: press@sta.gov.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.