• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • АМКУ дозволив створення спільного українсько-російського підприємства з постачання газу

    Опубликовано: 2006-02-01 09:41:00

    Антимонопольний комітет України надав згоду НАК «Нафтогаз України» та «ROSUKRENERGO AG» на створення СП ЗАТ «УКРГАЗ-ЕНЕРГО». Цим компаніям також дозволено здійснювати протягом п’яти років узгоджені дії з реалізації імпортованого природного газу в Україні.

    Щойно Комітет завершив аналіз необхідних, отриманих нарешті у повному обсязі, документів заявників та згідно із законодавством прийняв рішення по суті.

    Так, Комітет надав дозвіл, оскільки з’ясував, що створення СП не призведе до суттєвого обмеження конкуренції на ринку природного газу України.

    Більше того, входження на ринок нового гравця, який як і «Нафтогаз України» постачатиме газ промисловим підприємствам, створить умови для розвитку конкуренції та послабить монопольне становище НАК на цьому ринку.

    Щодо інших сегментів ринку: постачання газу населенню, комунальним підприємствам та бюджетним організаціям - ситуація незмінна – вони залишаються монополізованими «Нафтогазом України».

    При цьому, Комітет обумовив здійснення узгоджених дій окремими зобов’язаннями. Сторони мають ініціювати перед відповідними державними органами запровадження рівних умов діяльності «Нафтогазу України» та «УКРГАЗ-ЕНЕРГО», зокрема з питань цінового регулювання, як це вже існує для НАК.

    Також учасники газового СП мають утримуватися від будь-яких дискримінаційних дій щодо інших гравців ринку.

    Коментуючи прийняте рішення, Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв зазначив: «У складних, і не тільки погодних, умовах цієї зими спекуляції навколо газової теми стали популярними для багатьох політичних сил. Я вважаю, що спекулювання цим питанням задля отримання політичних дивідендів абсолютно неприпустиме. За останній тиждень в Україні замерзли десятки, навіть сотні людей. І тому першочергове завдання усіх органів влади та політиків - здійснити реальні кроки щодо безперебійного забезпечення населення газом. Враховуючи це, як ми і обіцяли, Комітет оперативно та з дотриманням вимог законодавства проаналізував матеріали й дозволив створення газового СП. Але з певними застереженнями для учасників ринку. Тепер справа за фахівцями Мінтопенерго та Нафтогазу, які, у свою чергу, повинні відпрацювати конкретні та прозорі умови постачання блакитного палива в Україну, підписати для цього відповідні контракти».

    "АМКУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.