• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • До уваги інвесторів та підприємців, які працюють з іноземними інвестиціями

    Опубликовано: 2006-02-13 11:49:00

    Інновації та інвестиції – важливі складники розвитку економіки країни. Тому, серед першочергових завдань, які поставили Президент та Уряд України, є залучення іноземних інвестицій в підприємництво.

    Державна податкова адміністрація України намагається створити всі умови для стимулювання інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання. Відповідно до цього стратегічною метою податкової політики стало створення стабільної податкової системи, яка б забезпечувала достатній обсяг надходжень до бюджетів усіх рівнів, сприяла ефективному функціонуванню економіки та подальшому інтегруванню України у світове співтовариство. Для здійснення цього податки мають бути нейтральними до приватного економічного вибору платників податків, а не стимулюючими чи каральними.

    Щодо оподаткування податком на прибуток іноземних інвестицій

    На сьогодні положення чинного Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” (у редакції від 22.05.97 №283/97-ВР, із змінами та доповненнями) відповідають політиці держави щодо створення сприятливих умов для діяльності іноземних інвесторів та збільшення обсягів іноземних інвестицій в економіку України.

    Так, відповідно до норм Закону до валового доходу не включаються, і відповідно, не враховуються при визначенні зобов’язань по податку на прибуток суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані платником податку, в тому числі грошові або майнові внески, згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи (пп. 4.2.5 ст. 4 Закону).

    Законом визначено, що пряма інвестиція – це господарська операція, яка передбачає внесення коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані такою юридичною особою (абзац другий пп. 1.28.2 п.1.28 ст. 1 Закону).

    При цьому резидент, що здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату дивідендів, які сплачуються (нараховуються) резидентом; зобов\'язаний утримувати податок з таких доходів, за ставкою у розмірі 15 відсотків від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачене нормами міжнародних угод, які набрали чинності (п.13.2 Закону).

    Стосовно ПДВ при ввезенні інвестицій в Україну

    До 31 березня 2005 року відповідно до пункту 3.2.8 Закону України „Про податок на додану вартість” ввезення в Україну основних фондів у якості інвестицій податком на додану вартість не оподатковувалося.

    Починаючи з 31 березня 2005 року у зв’язку з прийняттям Закону України від 25.03.2005 №2505-IV „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України” таке ввезення в Україну є об’єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах.

    А тому при здійсненні таких операцій сума податку:

    або сплачується грошовими коштами (до моменту розмитнення),

    або платники за власним бажанням на суму податку надають митному органу авальований банком податковий вексель зі строком погашення на тридцятий календарний день з дня його надання органу митного контролю (п. 11.5 Закону).

    Примітка. Вексель на підакцизні товари та товари 1-24 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності не може бути виданий.

    Одразу варто зазначити, що у разі внесення основних фондів у якості інвестицій з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку незалежно від того, чи такі основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника чи ні, у разі сплати податку коштами платник у цьому ж місяці має право включити сплачену суму податку до податкового кредиту, а якщо два звітних періоди поспіль у податковій декларації з ПДВ буде визначена сума від’ємного значення – отримати з бюджету відшкодування (або на рахунок платника у банку, або в рахунок платежів з цього податку - за бажанням платника).

    Що стосується шляхів погашення векселя, то платник податку може погасити вексель шляхом:

    - перерахування коштів до бюджету;

    - або шляхом заліку сум бюджетного відшкодування, підтвердженого податковим органом;

    - або шляхом включення суми зобов\'язань по векселю до складу податкових зобов\'язань.

    Вказані суми також можуть бути включені платником до податкового кредиту та у відповідних випадках (якщо вексель сплачено грошовими коштами) відшкодовані з бюджету.

    Таким чином оподаткування ПДВ не зменшує інвестиційної привабливості інвестування діяльності, що оподатковується.

    Доречно зазначити, що з метою забезпечення інвестиційної привабливості України Державна податкова адміністрація України підтримує пропозицію щодо відновлення норми щодо пільгового ввезення інвестицій в Україну, що була чинною до 31 березня 2005 року.

    Водночас для того, щоб сприяти використанню новітніх високоефективних основних фондів пропонується запровадити обмеження щодо віку основних фондів та попереднього їх використання, а саме – не поширювати положення такої норми не лише на підакцизні товари, а й на основні фонди, виготовлені три і більше роки тому, та основні фонди, які були у використанні.

    Компенсаційні механізми для підтримки інвесторів, що здійснюють

    діяльність в СЕЗ та ТПР

    Державна податкова адміністрація України в цілому підтримала законопроект „Про стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності в Україні”, розроблений Міністерством економіки України. Зокрема, ДПА України визнає за доцільне застосування запропонованих в законопроекті моделей та механізмів стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності в Україні шляхом застосуванням особливих умов оподаткування, а саме:

    в частині ПДВ - впровадження податкових векселів з тривалим терміном їх погашення при ввозі обладнання та комплектуючих для виробництва;

    в частині податку на прибуток - надання суб\'єкту інвестиційної діяльності інвестиційного податкового кредиту строком до двох років;

    - надання суб\'єкту інвестиційної діяльності інвестиційного податкового кредиту строком до двох років;

    Зазначені механізми передбачені також у проекті Закону України „Про деякі питання функціонування спеціальних (вільних) економічних зон, територій пріоритетного розвитку та внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування”, який розглядався на нараді в Міністерстві економіки України 25 січня цього року і концепції якого ДПА України також в цілому підтримує.

    * * *

    Перелік законів, підзаконних нормативно-правових актів, ухвал суду, листів, які на сьогодні діють та надають пільги інвесторам, буде розміщено на офіційному веб-сайті ДПА України (www.sta.gov.ua) в рубриці Інвестиції.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.