• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Про реформування міліції громадської безпеки

    Опубликовано: 2006-02-15 14:43:00

    Київ, 15 лютого 2006 року. Реформування міліції громадської безпеки визначено керівництвом держави, міністерства внутрішніх справ як один з головних напрямів в загальній системі запроваджуваних перетворень в органах внутрішніх справ. Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в МВС України за участю заступника міністра внутрішніх справ Володимира Рудіка, начальника Департаменту громадської безпеки МВС України Володимира Маєвського та начальника Департаменту Державної автомобільної інспекції МВС України Сергія Коломійця.

    Реформування міліції громадської безпеки визначено керівництвом держави, міністерства внутрішніх справ як один з головних напрямів в загальній системі запроваджуваних перетворень в органах внутрішніх справ. Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в МВС України за участю заступника міністра внутрішніх справ Володимира Рудіка, начальника Департаменту громадської безпеки МВС України Володимира Маєвського та начальника Департаменту Державної автомобільної інспекції МВС України Сергія Коломійця.

    В цьому контексті Департамент громадської безпеки МВС України, працівники якого найчастіше контактують з населенням, - зазначалося на прес-конференції, - має зазнати суттєвих організаційно-структурних змін. Зокрема, впорядкування вимагає організаційно-штатна структура міліції громадської безпеки, що забезпечить єдність її підрозділів і водночас дасть можливість чітко розмежувати і раціонально застосовувати її функції. Перетворення також запроваджуються з метою вдосконалення організації охорони громадського порядку і безпеки дорожнього руху; налагодження співпраці, довірчих відносин міліції з населенням, активізації залучення громадян до участі в охороні громадського порядку; суттєвого зміцнення професійного ядра, підвищення кваліфікації особового складу патрульної служби; усунення факторів дублювання функцій окремих підрозділів; ефективнішого використання особового складу, оптимізації чисельності підрозділів громадської безпеки.

    Крім того, як повідомив журналістам заступник Міністра внутрішніх справ Володимир Рудик, причиною реформування міліції громадської безпеки стала і та обставина, що останнім часом в деяких регіонах спостерігається деяке зростання злочинності в громадських місцях. Відбувається це в тих регіонах, де недостатня щільність патрульних нарядів міліції. Тож, вкрай необхідно збільшувати їх та раціонально розподілити по всій території держави. Крім того, не може залишатися поза увагою і складна ситуація на автошляхах. Останнім часом внаслідок порушень Правил дорожнього руху зросла кількість дорожньо-транспортних пригод і кількість постраждалих від них. Запроваджувані нововведення мають змінити ситуацію на краще. Водночас, Володимир Рудик зауважив, що всі перетворення в системі МВС, в тому числі реформування міліції громадської безпеки, запроваджуються в непростих умовах, коли правоохоронне відомство профінансоване лише на 26 відсотків від потреби.

    Відповідно до Указу Президента України „Про ліквідацію Державтоінспекції МВС України” нині здійснюються заходи щодо створення Патрульної служби МВС України на базі існуючих підрозділів патрульно-постової служби міліції ДГБ та дорожньо-патрульної служби ДАІ.

    Міністерством розроблено, схвалено у Кабінеті Міністрів та внесено на розгляд верховної Ради відповідний законопроект, що передбачає внесення змін до ряду законодавчих актів України у зв’язку із створенням цієї служби. Відповідно до наказу МВС „Про створення патрульної служби Міністерства внутрішніх справ та реорганізацію дорожньо-патрульної служби ДАІ” затверджено структуру та Тимчасове положення про підрозділи патрульної служби, яким визначено основні організаційно-правові засади їх діяльності, порядок формування та підпорядкованість, основні функції та завдання на нинішньому етапі.

    Новостворювана патрульна служба покликана забезпечувати охорону громадського порядку та безпеку дорожнього руху на території обслуговування. Передбачається здійснювати градацію основних функцій служби з урахуванням особливостей дислокації в населених пунктах держави.

    У 24 обласних центрах, містах Києві, Севастополі, Сімферополі та 18 містах з кількістю населення 100 тисяч і більше (загалом 44 населених пункти) підрозділи ПС забезпечуватимуть лише охорону громадського порядку, а гарантування безпеки дорожнього руху покладатиметься на ДАІ. Працівники патрульної служби виконуватимуть функції, які нині покладені на ППСМ. Головною з них є забезпечення громадського порядку на вулицях та в інших громадських місцях, здійснення своєчасних заходів щодо виявлення, запобігання і припинення злочинів, правопорушень на території обслуговування.

    Крім того, працівники патрульної служби здійснюватимуть адміністративно-правозастосувальну практику, зокрема складатимуть протоколи про адмінправопорушення.

    У містах, селищах міського типу та сільській місцевості (понад 30 тисяч населених пунктів) підрозділи патрульної служби виконуватимуть вище перераховані функції щодо забезпечення громадського порядку, а також – безпеки дорожнього руху. Зокрема: виявлення та припинення порушень Правил дорожнього руху на території обслуговування, здійснення зупинки транспортних засобів, перевірки документів, оформлення адмінпротоколів.

    Структура патрульної служби відрізнятиметься від нині існуючих підрозділів ППСМ та ДПС. Планується створити підрозділи патрульної служби в усіх міськрайорганах, в тому числі і в тих, де на сьогодні не існує ППС (404 міськрайоргани). Загалом передбачається створити 707 підрозділів ПС, з яких 26 – в обласних центрах держави, 19 – в містах з понад 100 тисячами мешканців. Решта підрозділів функціонуватимуть в 662 органах внутрішніх справ і обслуговуватимуть 490 районів, 412 міст з кількістю мешканців менше 100 тисяч осіб, 886 селищ міського типу та понад 28 тисяч населених пунктів у сільській місцевості.

    Передбачається також підвищення статусу працівника патрульної служби, який обійматиме посаду не міліціонера, а інспектора чи старшого інспектора. Збільшиться кількість офіцерських посад, яку буде складати третина від штатної чисельності особового складу, що в свою чергу дозволить очолити кожен наряд патрульної служби офіцеру і у підсумку - підвищити якість несення служби.

    "МВС України"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.