• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ВР внесла зміни у Сімейний кодекс

    Опубликовано: 2005-11-03 15:22:00
    Верховна Рада в четвер прийняла в цілому Закон України „Про внесення змін до Сімейного кодексу України”. За прийняття такого рішення проголосувало 309 народних депутатів. Відповідно до Закону жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини.
     
    Законом дозволяється усиновлювати підкинутих дітей.Закон уточнює положення Сімейного кодексу щодо обліку дітей-сиріт, і дітей, позбавлених батьківського піклування, які можуть бути усиновлені, переданні під опіку, піклування, чи на виховання у сім’ї громадян.
     
    Для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров’я.
     
    Відповідно до проекту прийомна сім’я – це сім’я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомними батьками не можуть бути особи: визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними; позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; звільнені від повноважень опікуна, піклувальника в разі невиконання покладених на них обов’язків; поведінка та інтереси яких суперечать інтересам прийомної дитини; за станом здоров’я не можуть виконувати обов’язки щодо виховання дітей; проживають на спільній житловій площі з членами сім’ї, які мають розлади здоров’я, що можуть негативно вплинути на здоров’я прийомної дитини.
     
    Рішення про створення прийомної сім’ї приймається районними, районними в містах Київ та Севастополь держадміністраціями, виконавчим комітетом міської (міст республіканського АРК і міст обласного значення) ради в порядку, встановленому Кабміном. Між прийомними батьками та органом, який прийняв рішення про створення прийомної сім’ї, укладається договір про влаштування дітей до прийомної сім’ї. Орган, який прийняв рішення про створення прийомної сім’ї, зобов’язаний контролювати виконання прийомними батьками своїх обов’язків щодо виховання та утримання дітей.
     
    Сімейний кодекс України доповнено новою главою, яка визначає правовий статус дитячих будинків сімейного типу. Згідно проекту дитячий будинок сімейного типу – це окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менш як п’яти дітей, позбавлених батьківського піклування.
     
    "proUA.com"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.