• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Саміт американських країн стартує в Аргентині

    Опубликовано: 2005-11-04 10:01:00
    Лідери 34 країн збираються в аргентинському курортному містечку Мар дель Плата на дводенний пан-американський саміт.
     
    В офіційному порядку денному - обговорення питань просування демократії в регіоні та створення нових робочих місць.
     
    Проте, оглядачі кажуть, що в центрі уваги будуть також стосунки між президентом Бушем і главами інших американських країн.
     
    Війна в Іраку викликала хвилю критики на адресу США у країнах Латинської Америки, а президент Венесуели Уґо Чавес останнім часом активно пропагує своє альтернативне бачення майбутнього регіону.
     
    Уґо Чавес любить перебувати у центрі уваги і для нього саміт став чудовою нагодою. Вже вранці у п"ятницю президент Венесуели буде ключовою фігурою на анти-американській демонстрації. Пан Чавес є запеклим критиком і опонентом так званого нео-лібералізму -- політики вільних ринкових реформ, рекомендованої Вашингтоном. Він виступає проти запропонованої президентом Бушем ідеї створення пан-американської зони вільної торгівлі, а війну в Іраку називає "актом тероризму". В останні кілька місяців президент Чавес досяг значного зростання впливу в регіоні, продаючи венесуельську нафту за пільговими цінами сусіднім країнам і надаючи їм іншу допомогу. Але деякі ключові регіональні потуги, такі як Аргентина і Бразилія, хоча і підтримують дружні взаємини з Уґо Чавесом, усвідомлюють водночас, що США залишаються ключовим торговельним партнером більшості латиноамериканських країн. Зокрема Вашингтон прагне використовувати бразильського президента Лулу да Силву як чинник стримування впливу Венесуели, тож не випадково, що після саміту президент Буш вирушає з візитом до Бразилії.
     
    BBCUkrainian
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.