• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко: "Мусимо визнати – за все треба платити"

    Опубликовано: 2005-12-19 09:00:00
    Найближчим часом ціна на газ у комунальному секторі споживання не буде кардинально збільшуватися. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко у радіозверненні до Українського народу. Про це ELCOMART Политика  повідомила прес-служба Президента.
     
    «Хочу запевнити: найближчим часом ціна на газ для населення радикально не зросте. На потреби комунального сектору, бюджетної сфери йтиме газ здебільшого національного видобутку», – підкреслив він.
     
    «Мусимо визнати – за все треба платити. І в першу чергу за свою незалежність. Якщо Україна дійсно хоче стати економічно незалежною, рано чи пізно ми мусимо прийти до ринкових стосунків в енергетичній сфері та раціональної організації енергоспоживання», – також наголосив Глава держави.
     
    Водночас В. Ющенко висловив переконання, що газове питання «не стане новою Тузлою в україно-російських взаєминах». У цьому контексті Глава держави підкреслив, що саме таку позицію займає він як Президент України і декларує Президент Росії Володимир Путін. В. Ющенко зазначив, що під час телефонної розмови у п’ятницю він та його російський колега домовилися про вирішення газового питання в економічній площині. «І керуватися при цьому потрібно виключно національними інтересами», – підкреслив президент України.
     
    На думку Глави Української держави, сьогодні всі політичні сили «повинні усвідомити високу відповідальність за формування дружніх відносин між двома братніми народами». «Жодною заявою чи дією ми не повинні провокувати недовіру чи неповагу у наших взаєминах, – сказав В. Ющенко. – Таку позицію займає українська сторона в переговорах з Росією». Президент також висловив переконання, що від переходу на ринкові стосунки виграють як Україна, так і Росія.
     
    «Впевнений: підняття ціни має відбуватися поетапно, без «шокової терапії» для вітчизняної промисловості. При цьому вартість енергоносіїв повинна формуватися виходячи з економічних, а не політичних чинників», – зазначив він, додавши, що є необхідність у складенні та впровадженні «перехідної системи тарифів на газ, яка б мінімізувала наслідки від подорожчання для населення». За словами В. Ющенка, така система перехідних тарифів повинна діяти 2 – 3 роки та поступово виходити на уніфіковану ставку, яка відповідає реальній вартості газу для України.
     
    Глава держави, крім того, наголосив, що нова українська влада дбає про диверсифікацію енергоринку і збільшення власного видобутку газу та нафти. Вже цього тижня, повідомив він, український уряд провів переговори про залучення інвестицій у сумі понад 2 млрд. євро на розвідку та видобуток енергоносіїв на Прикерченській ділянці шельфу Чорного моря.
     
    У своєму радіозверненні Президент особливо наголосив на важливості для України теми енергозбереження – адже сьогодні енергоємність вітчизняної промисловості залишається найбільшою у Європі. «Ми використовуємо втричі більше газу для виробництва одиниці ВВП, ніж наші найближчі сусіди. На жаль, українські індустріальні гіганти звикли платити за електроенергію копійки, і тому в модернізацію підприємств кошти не вкладалися практично роками. Європа ж заощаджує кожний кубометр, кожен кіловат, кожну копійку», – сказав він.
     
    Найближчим часом, нагадав В.Ющенко, в Україні буде створено Агентство з питань енергозбереження. За словами Президента, йдеться про структуру, яка сконцентрує всі проекти, пов’язані з раціональним використанням енергоресурсів, альтернативними джерелами енергії, розвитком системи видобутку нафти і газу.
     
    ELCOMART Политика
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.