• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Суд без суддів

    Опубликовано: 2005-12-19 09:53:00
    Верховна Рада не спромоглася обрати суддів Конституційного Суду України за своєю квотою. Бюлетені для голосування взяли лише 62 парламентарії із зареєстрованих 427. Рахункова комісія ВР визнала вибори суддів КСУ такими, що не відбулися. Нагадаймо, що якби парламент погодив обрання суддів Конституційного Суду від Верховної Ради, то присягу склали б усі судді КС, зокрема ті, що були призначені Президентом і обрані на з'їзді суддів.
     
    Причина ж того, чому депутати проігнорували суддівські вибори, в особисто-політичному ставленні до кандидатів -- в бюлетень для голосування вписали народну депутатку від КПУ Марію Маркуш, нардепів-реґіоналів Івана Вернидубова та Олега Литвака та "центриста" Степана Гавриша, який блокується з СДПУ(о).
     
    "Люди, що представлені в списку кандидатів, є яскравими особистостями, у них є певна політична позиція, тому вони викликають такий спротив сил іншого політичного спектру", -- прокоментував "Поступу" політолог Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба. На його думку, наразі триває боротьба між різними політичними силами за першість, тобто, хто ж сильніший у Верховній Раді, хто проштовхне свої кандидатури в один із найсерйозніших органів влади.
     
    Наслідки ж такого парламентського протесту є досить серйозними для України -- Конституційний Суд все ще недієздатний. "Він не може здійснювати свою діяльність, тобто всі подання, які пішли в Конституційний Суд не розглядаються, бо немає необхідної кількості суддів", -- говорить Лациба. До речі, Президент України Віктор Ющенко має намір, тільки-но суд розблокує свою роботу, подати на його розгляд питання про конституційність закону, який фактично надає недоторканність депутатам місцевих рад. Це також може бути однією з причин, чому гальмується обрання та присяга суддів КС.
     
    Щобільше, Ющенко вже просив народних обранців забезпечити швидке обрання конституційних суддів від парламенту. Він навіть звертався з відповідним листом до парламенту, вимагаючи виконати норми Конституції. На думку Президента, той факт, що Верховна Рада досі не може провести вибори суддів, підриває авторитет вищого законодавчого органу, даючи суспільству підстави вбачати в цьому політичний підтекст, відтак виховує неповагу до влади.
     
    Учора ж після провалу голосування на ситуацію з українським Конституційним Судом звернув увагу моніторинговий комітет ПАРЄ. "Комітет наполегливо закликає Верховну Раду та зокрема її голову -- Володимира Литвина виконати їхній конституційний обов'язок та оновити склад Конституційного Суду без жодного подальшого зволікання", -- зазначено в заяві комітету. -- Моніторинговий комітет вважає, що взяття правосуддя у заручники політичних інтересів є неприйнятним".
     
    Валентин Концевич, "Поступ" 
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.