• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна і Литва підписали заяву про співробітництво

    Опубликовано: 2005-12-23 14:03:00
    У рамках робочого візиту до Литовської Республіки міністр закордонних справ України Борис Тарасюк зустрівся з Президентом Литовської Республіки Валдасом Адамкусом, повідомив речник МЗС Василь Філіпчук.
     
    Президент Литовської Республіки передав Борису Тарасюку офіційне запрошення Президенту Україну Віктору Ющенку взяти участь у Самміті Балто-Чорноморського регіону у Вільнюсі 4 – 5 травня 2006 року. Самміт планується як продовження Форуму Спільноти Демократичного Вибору, перше засідання якого відбулося 2 грудня 2005 року у Києві. Передбачається, що у заході візьмуть участь Глави держав Балто-Чорноморського регіону, представники ЄС та НАТО. На захід також запрошуються лідери недержавних організацій. Під час роботи самміту буде розглянуто питання подальшого заохочення регіонального співробітництва між країнами Спільноти Демократичного Вибору, підтримки демократичних реформ у регіоні у процесі європейської та євроатлантичної інтеграції.
     
    У відповідь Борис Тарасюк передав Валдасу Адамкусу особисте послання Президента України Віктора Ющенка та запрошення Глави Української держави своєму литовському колезі відвідати Україну з офіційним візитом у 2006 році.
     
    Від імені Президента України Віктора Ющенка міністр закордонних справ висловив подяку Валдасу Адамкусу за активну участь у роботі Форуму Спільноти Демократичного Вибору у Києві.
     
    У ході зустрічі сторони дали високу оцінку рівню двосторонніх відносин, досягнутому протягом 2005 року, обмінялися думками щодо широкого кола питань двостороннього співробітництва, взаємодії в реалізації євроінтеграційної та євроатлантичної політики України, співпраці в міжнародних організаціях.
     
    Борис Тарасюк підкреслив зацікавленість України в подальшому наданні Литвою консультаційної допомоги українським державним структурам у питаннях виконання положень Плану дій Україна – ЄС, наближення нашої держави до структур НАТО.
     
    Міністри закордонних справ України та Литви підписали  сьогодні у Вільнюсі спільну заяву щодо співробітництва між двома країнами у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції, а також регіонального співробітництва, повідомляє кореспондент Укрінформу.
     
    У заяві, зокрема, зазначається, що міністри вважають за необхідне інтенсифікувати політичний діалог між МЗС, розвивати більш тісне співробітництво на просторі між Балтійським, Чорним та Каспійським морями з метою посилення демократичних цінностей у регіоні.
     
    Міністр закордонних справ Литви заявив про готовність підтримувати інституційну структуру органів державної влади в Україні, які займаються питаннями реформ, а також приведення законодавства України до стандартів Європейського Союзу. Особливу увагу Україна та Литва надаватимуть реалізації Плану дій “Україна-ЄС”, а також інтенсифікованому діалогу між Україною та НАТО, зазначається у Заяві. В рамках Плану дій “Україна-ЄС” сторони зобов”язалися співпрацювати у митній сфері, боротьби з корупцією, міграції та візових питань. Литва також запропонувала допомогти Україні запровадити фітосанітарні та ветеринарні норми ЄС.
     
    У контексті проведення переговорів між Україною та ЄС про спрощений візовий режим для громадян України сторони домовилися про заходи з метою забезпечення відповідності цієї угоди інтересам України. Також міністри домовилися зробити кроки щодо підтримки України у набутті її членства в НАТО.
     
    Литва заявила про підтримку діяльності ГУАМ та Спільноти демократичного вибору і висловила готовність провести у себе Форум Спільноти демократичного вибору.
     
    Литовський міністр привітав зусилля України у сприянні діяльності місії ЄС щодо контролю кордону між Україною та Молдовою. Сторони домовилися активізувати співпрацю з метою вирішення придністровської проблеми на основі плану Ющенка та рішень Стамбульського саміту ОБСЄ.
     

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.