• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Радіозвернення Віктора Ющенка

    Опубликовано: 2005-12-26 09:02:00

    Дорога українська громадо!

    Шановні співвітчизники!

    Цього тижня Україна нарешті отримала головний фінансовий документ – Державний бюджет на 2006 рік.

    Три місяці тривала непроста робота уряду і парламенту над узгодженням кожного пункту бюджету.

    Я дякую всім, хто намагався зробити головний фінансовий документ країни реалістичним і збалансованим. Голосування по бюджету чітко продемонструвало суспільству, що в парламенті є сили, які в першу чергу вболівають за український народ, і є ті, хто над усе дбає про власну виборчу кампанію.

    Викликає подив безвідповідальна позиція тих фракцій, які не підтримали бюджет. Адже депутати прекрасно усвідомлюють, що без проголосованого документу уряд не зміг би з першого січня підняти мінімальні зарплати і пенсії, фінансувати низку важливих соціальних програм.

    Можна бути в опозиції до уряду, але не можна бути в опозиції до України. І про це мають пам’ятати всі політичні сили.

    Бюджет 2006 року став результатом складного компромісу і, певною мірою, заручником виборчої кампанії.

    Уряду і профільному парламентському комітету довелося витримати серйозний тиск, коли у бюджет намагались закласти нереалістичні цифри зарплат і пенсій, керуючись не реальними економічними показниками, а виключно популістською риторикою.

    На жаль, певні політичні сили за старою звичкою намагалися пролобіювати інтереси приватних структур і внести відповідний рядок до бюджету.

    Бюджет-2006 є результатом політичного, а не економічного компромісу.

    Далеко не все в ухваленому Законі є доцільним з економічної точки зору.

    Мусимо визнати – бюджет 2006 року не є ідеальним, в ньому закладено низку ризиків. Але головний позитив прийняття цього документу такий – не буде ручного управління економікою. Це надзвичайно важливий результат напередодні виборчої кампанії.

    Завдяки проголосованому бюджету вже з січня 2006 року буде підвищено мінімальну зарплату і прожитковий мінімум; збільшено пенсії інвалідам і чорнобильцям; створено умови для фінансування виборів до парламенту і місцевих рад.

    Досягнуто узгодженості щодо трьох принципових позицій: фінансування місцевих бюджетів, вугільної промисловості і аграрного сектору.

    Бюджет 2006 року є унікальним у плані формування соціальної політики та фінансування сільського господарства. Наступний рік стане рекордним щодо фінансування АПК, на село буде витрачено рекордну частку Держбюджету – 10,6% усіх видатків, а це близько десяти мільярдів гривень. Ці кошти підуть на кредитування АПК, газифікацію сіл, комп’ютеризацію шкіл, модернізацію фельдшерсько-акушерських пунктів. У кожному районі буде придбано один автомобіль швидкої допомоги.

    На 12 мільярдів гривень зростають видатки місцевих бюджетів.

    Бюджет на 2006 рік передбачає підвищення зарплат, пенсій і соціальних програм.

    На сьогодні мінімальна зарплата становить 332 гривні. На кінець 2006 року вона досягне чотирьохсот гривень. Мінімальна пенсія становитиме 366 гривень.

    Пенсії інвалідам першої групи і учасникам ліквідації Чорнобильської аварії зростуть у 2,5 рази.

    На 50% підвищуються пенсії за інвалідністю солдатам.

    Бюджет на наступний рік є досить збалансованим. Це означає зменшення інфляції.

    Держава повністю відшкодує підприємцям борг із повернення ПДВ.

    У бюджеті заплановано зниження податкового тиску. Фіскальне навантаження на фонд зарплати зменшується на 1%. Наступного року ми об’єднаємо усі соціальні збори в єдиний податок.

    Я не підтримаю жодного закону, в якому буде найменший натяк на збільшення податкового тиску.

    Нарешті, у 2006 році ми почнемо вкладати реальні інвестиції в розвиток найважливіших галузей. Зокрема, видатки на освіту зростуть на 1,5 млрд. грн. Ми повністю забезпечимо школярів молодших класів підручниками і харчуванням.

    Значно зросте і фінансування медицини. На 100 млн. грн. збільшено видатки на програми боротьби з туберкульозом, СНІДом, раком та хворобами серця.

    Зважаючи на важливість енергетичної безпеки країни, ми виділяємо фінансування на програми з енергозбереження – на них буде направлено близько 600 млн. грн.

    Фінансування побудови і ремонту тепломереж, газозабезпечення, метрополітенів, електротранспорту, доріг зростає на 1,5 млрд. грн.

    Серйозно збільшуються інвестиції в ремонт мостів та доріг. Цього тижня я відкрив міст по греблі Каховської ГЕС у Херсонській області, що скорочує шлях від Києва до Криму більше ніж на 130 кілометрів. Модернізації українських автошляхів є пріоритетом влади.

    Стартує ще одна важлива ініціатива у сфері кредитування житла. До 100 млн. грн. збільшено статутний фонд Державної іпотечної установи, яка забезпечить українців довгостроковими дешевими кредитами на купівлю житла. Ставка по цих кредитах не перевищуватиме 10%, кредити видаватимуть на 30 років.

    При цьому мусимо визнати – бюджет на 2006 рік далекий від ідеального. Зокрема, викликає занепокоєння дефіцит у розмірі майже 13 мільярдів гривень, що складає 2,5% ВВП. Це закладає ризики щодо виконання бюджету.

    Але я вимагатиму від центральної влади і влади на місцях: бюджет має виконуватися за будь-якої політичної погоди.

    Наповнення бюджету в першу чергу залежить від рівня підприємницької ініціативи. Тому створення сприятливих умов для розвитку бізнесу є пріоритетним завданням для регіональної влади.

    Наступного тижня я підпишу Державний бюджет на 2006 рік. Цей документ закладає фундамент, аби країна прожила наступний рік спокійно і без потрясінь.

    Сподіваюся, що після виборів до Верховної Ради прийдуть відповідальні політичні сили, які у разі необхідності зможуть відкоригувати бюджет задля його збалансованості. При цьому жодна соціальна програма не буде зменшена.

    Прес-служба Президента України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.