• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тернопільська обласна рада б'є рекорди з невидачі своїх недоторканих колег

    Опубликовано: 2005-12-26 14:07:00

    Тернопільська обласна рада продовжує принципово не давати згоди на притягнення до кримінальної відповідальності своїх побратимів.

    Під час сесії, що відбулася у п'ятницю, 23 грудня, на порядку денному стояло відразу ж три питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутатів місцевих рад. Мова йшла про сільського голову села Геленки Козівського району Василя Федечка та депутатів Теребовлянської районної ради Ганни Буртак і Григорія Горака.

    За словами заступника прокурора області Миколи Яценюка, Ганна Буртак звинувачується у тому, що у 2003 році, працюючи директором селянського товариства “Сущинське”, при нарахуванні заробітної плати працівникам ухилилася від сплати прибуткового податку на суму 91 тисячу гривень, хоча мала можливість сплатити кошти до бюджету. Ця сума прибуткового податку не сплачена і по сьогодні. Депутатка з Теребовлянцини звинувачується також у тому, що продавши частину майна підприємства, не виплатила працівникам заборгованості по зарплаті. Ганна Буртак, виступивши у сесійній залі, заявила що вини за собою не відчуває і попросила обласну раду підтримати депутатів Теребовлянської районної ради, які раніше не дали згоди на притягнення її до кримінальної відповідальності. Під час голосування лише 9 з 72 присутніх депутатів висловилися за те, щоб надати згоду на притягнення Ганни Буртак до відповідальності. Відтак рішення було неприйняте.

    Сільський голова села Геленки Козівського району Василь Федечко звинувачується у неправильній виплаті 41 тисячі гривень компенсації мешканцям села, які у липні 2004 року потерпіли від стихії. Тоді внаслідок буревію були побиті вікна та шифер на будинках селян, а також були знищені посіви. Провина Федечка полягає у тому, що він виплатив компенсацію 21 чоловіку, які не мали державних актів на землю. Федечко пояснює, що селяни не мали актів на землю через халатність працівників землеустрою, адже усі необхідні документи люди здали ще за два роки до стихії. Сільський голова також стверджує, що вагався у тому, чи виплачувати компенсацію тим селянам, які не мали державних актів. Але через кілька днів після стихії у сусіднє село Плотича приїхав тодішній прем'єр-міністр Віктор Янукович і сказав виплачувати компенсацію усім потерпілим селянам без винятку.

    За словами Федечка, це й спонукало його виплатити компенсацію усім селянам без винятку. Але річ у тому, що слова Януковича так і залишилися словами. Письмового розпорядження про виплату компенсацій селянам, які не мають державних актів на землю не було. Тому вина за виплату коштів тепер вважається за сільським головою. Ситуація доволі пікантна, але Тернопільська обласна рада нині така, що не віддасть правосуддю нікого. Тому звісно ж згоди на притягнення Василя Федечка до кримінальної відповідальності теж не було надано. Зрозуміло, що сільський голова лопухнувся, послухавши усну вказівку Януковича (при умові, що це правда), але добре, що у нього недоторканість. А що робити простим громадянанам, які потрапляючи у подібні ситуації, не мають такої недоторканості?

    У чому звинувачується депутат Теребовлянської районної ради Григорій Горак, у сесійній залі так і не вдалося дізнатися. Сам підозрюваний у сесійній залі був присутній, але бажання виступити з трибуни не мав. Депутати в свою чергу не мали бажання послухати представника прокуратури. Хоча, згідно процедури, перш ніж голосувати, депутати мали би спочатку послухати прокурора. Втім, сесія не дала згоди на притягнення Григорія Горака до кримінальної відповідальності, навіть не поцікавившись у чому його звинувачують.

    Варто зауважити, що перед початком розгляду цих питань, заступник голови облради Василь Кравець порадив журналістам з приводу подальших подій апелювати до законотворців (тобто у Верховну Раду), а не до обранців обласної ради, які після запровадження статусу недоторканості, змушені виступати в ролі прокуратури. Втім, одразу ж варто зауважити, що депутати Тернопільської обласної ради самі уявляють себе прокурорами, трактуючи на свій лад закон про недоторканість. Наприклад, звертаючись до своїх колег, депутат Орест Зварич сказав: “Ви не повинні з'ясовувати було чи не було порушення закону. Ви повинні лише з'ясувати, чи не було перешкод або переслідування у зв'язку з депутатською діяльністю. Якщо ж не було таких переслідувань, ви повинні дати можливість розглянути справу у суді.”

    Втім, народні обранці Тернопільської обласної ради, поки що діють за своїми правилами, переводячи усі стрілки у подібних питаннях на Верховну Раду та на прокуратуру. А тим часом, як повідомив депутат від Підгаєцького виборчого округу, начальник Львівського обласного управління міліції Віталій Максимов, Тернопільська обласна рада поки що є єдиною в Україні, яка ще жодного разу не дала згоди на притягнення до кримінальної відповідальності осіб, що мають право недоторканості. Причому, після минулої сесії таких депутатів місцевих рад, що опинилися під “патронатом” обласної ради налічується уже шестеро. Раніше депутати не дали згоди на притягнення до кримінальної відповідальності свого голови Анатолія Жукінського, який звинувачується у незаконному привласненні 91 тисячі гривень бюджетних коштів. А також не дали згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Зборівської районної ради Валерія Кузьменка і депутата Монастирської районної ради Василя Кінаша.

    Скільки ще раз Тернопільська обласна рада буде виступати у ролі адвоката, спрогнозувати важко, але у цій ситуації дивує інше. Після помаранчевої революції гордістю мешканців Тернопільської області було те, що під час третього туру президентських виборів наш край дав найбільший відсоток голосів за Віктора Ющенка. Нині ж особливістю Тернопільщини є те, що депутати обласної ради забили на ющенківське гасло  “Бандитам - тюрми!”

    Василь Солтис, "Вголос"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.