• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко: "Українські миротворці повністю виконали свою місію в Іраку"

    Опубликовано: 2005-12-26 16:43:00

    Українські миротворці повністю виконали свою місію в Іраку, заявив Президент України Віктор Ющенко напередодні завершального етапу виведення українського миротворчого контингенту з цієї країни. Виступаючи сьогодні перед українськими вояками на базі «Дельта», що в іракському місті Аль-Кут, Глава держави сказав: «Два з половиною роки тому ми прогнозовано з’явилися в Іраку. І сьогодні українські солдати покидають цю землю, повністю узгодивши свій вихід із партнерами». За його словами, уже 29 грудня всі українські солдати будуть удома. Про це ELCOMART Политика  повідомила прес-служба Президента.

    Віктор Ющенко нагадав, що сьогоднішній завершальний етап виводу українських вояків є третім. 15 травня ц. р. додому повернулися 550 українців, а 15 березня – 150. Президент України наголосив, що український контингент «покидаючи Ірак, покидає дружню країну». Глава держави також підкреслив, що «велика місія» українців в Іраку досягнула також і своїх політичних цілей. «За час перебування українців в Іраку між двома країнами почалося налагодження економічних, торговельних і політичних відносин», – сказав В. Ющенко.

    Крім того, за словами Президента, своєю присутністю в Іраку Україна значно зміцнила свої позиції на міжнародній арені. «Україна як держава стала активним учасником практично всіх міжнародних політичних процесів», – заявив Президент, додавши, що без української присутності нині не відбувається врегулювання «практично жодного політичного конфлікту». «Україні довіряють, українська політика стала прогнозованою і такою, що формує друзів», – відзначив він.

    Президент також високо оцінив результати діяльності українських миротворців в Іраку. Зокрема, за його словами, на території, що перебувала під опікою наших військових, на високому рівні було проведено два голосування. Це – референдум щодо прийняття іракської конституції та вибори до парламенту, які відбулися 15 грудня. Ці події, за словами В. Ющенка, заклали «демократичний фундамент політичної влади Іраку». «Ми вітаємо ці стабілізаційні процеси в Іраку», – підкреслив Президент України.

    Віктор Ющенко додав, що також наші військові залишили по собі 6 тисяч «підготовлених на найвищому рівні» вояків іракської армії. Зокрема, третя бригада восьмої національної дивізії військових сил Іраку повністю підготовлена українцями. «Це сила, яка готова до виконання будь-яких тактичних завдань, поставлених іракським керівництвом», – наголосив Президент. Значний внесок, на переконання Глави держави, українські миротворці зробили і в гуманітарний розвиток підопічної території. Зокрема, зусиллями наших солдатів було збудовано 16 шкіл, де навчаються понад 4 тисячі учнів. Було відремонтовано 7 дитячих садків, 4 автомобільні шляхи та 3 лінії електропередач, завдяки чому понад тисяча іракських сімей отримали світло.

    Також українці відновили 4 об’єкти водопостачання, які забезпечують питною водою понад 35 тисяч місцевих жителів. Крім того, 40 тисяч іракців отримали медичну допомогу від українських спеціалістів. «Тому я ще раз наш наголошую: український миротворчий контингент залишає цю країну як партнера і друга», – сказав Президент.

    «Останній український солдат покидає Ірак, але це не означає, що Ірак покидає Україна», – наголосив Віктор Ющенко. Він нагадав, що близько 50 українських експертів залишаться для роботи в цій країні виключно у штабах, де займатимуться підготовкою іракських військовослужбовців. Їхнім головним завданням, за словами В. Ющенка, є «закріпити українські стратегічні економічні інтереси в Іраку». «Ці експерти відповідатимуть «за управління контрактами у політичній та економічній сферах». «Переконаний, що найближчим часом Україна та українські фірми стануть активною стороною економічної співпраці з новим керівництвом Іраку», – сказав Президент.

    Звертаючись до українських солдатів, Віктор Ющенко наголосив, що їхній професійний досвід, здобутий за час виконання місії, неодмінно знадобиться для розбудови ЗСУ. «Ви знаєте, як воювати і працювати із союзниками, формувати маршрути і патрулі. Це неоціненна військова практика», – сказав Президент.

    «Ви виконали своє завдання, вами пишається Україна і я як Президент», – наголосив Віктор Ющенко. Після виступу Верховний Головнокомандувач вручив військовим державні нагороди та подарунки.

    Також Президент України пообідав із українськими солдатами та представниками інших національних миротворчих контингентів у солдатській їдальні. Там високого гостя нагодували борщем, приготовленим спеціально до приїзду української делегації.

    До бази «Дельта» Президент прибув із Багдаду військовим літаком «Геркулес». Сьогодні на базі перебуває близько 50 українських миротворців, які днями повернуться до України. Президент України Віктор Ющенко вшанував пам’ять 18 українських солдат, які загинули в Іраку.

    ELCOMART Политика

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.