• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гриценко зустрів у Львові останню групу українських миротворців

    Опубликовано: 2005-12-29 17:41:00

    Сьогодні, 29 грудня, о 16.55 у Львівському аеропорту “Скнилів” здійснив посадку літак Ту-154 Державного підприємства Міністерства оборони України “Українська авіаційна транспортна кампанія”, який доставив на Батьківщину останню групу українських миротворців зі складу національного миротворчого контингенту в Республіці Ірак – 77 військових.

    В урочистій обстановці наших миротворців у Львівському аеропорту зустріли Міністр оборони України Анатолій Гриценко, керівний склад Генерального штабу ЗС України та Західного оперативного командування, рідні і близькі військовослужбовців.

    Анатолій Гриценко нагородив велику групу українських миротворців державними та відомчими нагородами.

    Довідка. 26 травня 2003 року Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення “Про направлення миротворчого контингенту для участі України в міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак”. 2 червня того ж року Президент України направив Указ “Про направлення миротворчого контингенту для участі України в міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак” разом із законопроектом про схвалення вказаного рішення до Верховної Ради України, як це передбачено чинним законодавством.

    5 червня 2003 року Верховна Рада України більшістю голосів (273) схвалила згадані документи.

    Правовою підставою для прийняття рішення щодо направлення українського миротворчого контингенту до Іраку була Резолюція ради Безпеки ООН від 22 травня 2003 року № 1483. Ця Резолюція визначила політичну роль Організації Об’єднаних Націй та правові засади у післяконфліктній відбудові Іраку, скасувала економічні санкції проти цієї країни.

    У червні 2003 року на виконання розпорядження Президента України та відповідно до Закону України “Про схвалення рішення Президента України про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак” у Міністерстві оборони України було розпочато роботу щодо формування національного миротворчого контингенту, який мав увійти до складу Багатонаціональних сил у Республіці Ірак.

    Український миротворчий контингент складався з:

    · офіцерів штабу Багатонаціональних сил (м. Багдад);

    · офіцерів штабу багатонаціональної дивізії “Центр-Південь” (м.Вавілон, пізніше м.Ед-Діванія);

    · групи служби правопорядку – (базовий табір “Дельта” м.Аль-Кут);

    · 5-ї, 6-ї, 7-ї окремих механізованих бригад та 81-ї тактичної групи - (базові табори “Дельта” м.Аль-Кут та “Зулу” м. Ес-Сувейра (до березня 2005 року).

    5-а окрема механізована бригада (омбр) Збройних Сил України розпочала виконання миротворчих завдань в Республіці Ірак 18 березня 2003 року.

    Особовий склад 5-ї окремої механізованої бригади (омбр), яка увійшла до складу багатонаціональної дивізії „Центр-Південь” в Республіці Ірак, виконувала завдання з підтримання безпеки в зоні відповідальності – провінції Васіт, розмінування територій, охорони важливих об’єктів, супроводження гуманітарних вантажів, конвоїв з паливом, несення патрулювання у населених пунктах, на ділянці ірано-іракського кордону, служби на блок-постах та брала участь у відновленні інфраструктури в регіоні, наданні гуманітарної допомоги, організації системи освіти і медичного обслуговування.

    Інженерно-саперними підрозділами 5-ї омбр за час перебування в Іраку було виявлено та разом з групами розмінування збройних сил Республіки Польща і Республіки Казахстан знищено 12 крупних авіаційних бомб, 57.825 артилерійських боєприпасів, 371 реактивний снаряд, 64.158 протитанкових та протипіхотних мін різних модифікацій, 15.164 мінометних міни, 475.567 інших боєприпасів, серед яких – великокаліберні набої, гранати, підривники, гранатометні постріли.

    Крім того, за період виконання завдань з підтримання миру, стабільності та правопорядку у визначеному регіоні українськими миротворцями вилучено: 24 кулемети, 299 автоматів Калашникова різних модифікацій, чимало автоматів, карабінів та гвинтівок, 89 пістолетів різних марок, 18 гранатометів, міномети та 184 мінометних міни, 199 ручних гранат, 93.877 різноманітних боєприпасів до вилученої стрілецької зброї, 16.945 набоїв до великокаліберних кулеметів, 825 артилерійських снарядів різного калібру, протитанкові керовані ракети, 3 зенітно-ракетних комплекси, переносні зенітно-ракетні комплекси „Стріла – 2М” та наркотики. Окрім цього, українськими військовослужбовцями затримано 11.335 порушників правопорядку, режиму охорони об’єктів та режиму перетинання кордону між Іраком та Іраном.

    З випередженням строку українські інженерно-саперні підрозділи здійснили перевірку та розмінування фортів на кордоні Іраку з Іраном, де згодом розпочали службу іракські підрозділи прикордонної поліції. Розмінування закінчилося 3 січня 2004 року.

    За час виконання завдань з виявлення вибухонебезпечних предметів, українським саперам довелося мати справу з більш ніж 100 видами різноманітних мін, гранат, снарядів та інших боєприпасів. Більшість з них була виготовлена в Іраку, Югославії, колишньому СРСР, Італії, Китаї та США.

    Відділом взаємодії 5-ї омбр була ретельно вивчена соціально-економічна обстановка в регіоні. Для покращення життя місцевого населення та відновлення інфраструктури провінції було розроблено та реалізовано 86 соціально важливих проектів на загальну суму більше 2,5 мільйони американських доларів, відбудовано казарми для іракського батальйону територіальної оборони (ICDC), 6 фортів для іракських підрозділів прикордонної поліції, відремонтовано 12 шкіл, будинок муніципалітету в Ес-Сувейрі, будинок апеляційного суду в Аль-Куті. Окрім цього, продовжуються роботи щодо ремонту шкіл, двох потужних іригаційних систем провінції Васіт, міського водопостачання, каналізацій в крупних населених пунктах тощо.

    Велику роботу провели і військові медики об’єднаного медичного пункту 5 омбр. За більш ніж 5 місяців перебування в Іраку вони надали кваліфіковану медичну допомогу 1874 хворим. Чимало зусиль воїни 5-ї омбр доклали для забезпечення життєдіяльності багатонаціональної дивізії „Центр-Південь”, власних підрозділів та провінції Васіт в цілому. З вересня 2003 року до 31 січня 2004 року українські миротворці взяли участь у супроводженні 527 конвоїв з різноманітними вантажами як в зоні свої відповідальності, так і далеко за її межами.

    Силами українських миротворців на території базового табору було створено Центр підготовки іракських підрозділів територіальної оборони та прикордонної поліції. Повний тренувальний курс пройшло 830 „територіалів” та 639 прикордонників. Усі вони були поставлені на передбачені види постачання та розподілені по новим місцям несення служби в провінції Васіт.

    Для забезпечення пересувними засобами та підвищення мобільності іракських батальйонів ремонтним підрозділом 5-ї омбр було відремонтовано та передано їм в експлуатацію 6 вантажних автомобілів „Урал”.

    6-та окрема механізована бригада (омбр) Збройних Сил України розпочала виконання своїх миротворчих завдань в Республіці Ірак 19 лютого 2004 року.

    Військовослужбовці 6-ї омбр, яка входить до складу багатонаціональної дивізії “Центр-Південь”, виконували завдання з підтримання миру та стабільності в зоні відповідальності на території провінції Васіт. Зокрема, здійснювали розмінування та знищення вибухонебезпечних предметів, охорону важливих об’єктів, супроводжували гуманітарні вантажі та колони з пальним, несли службу на блок-постах, проводили патрулювання у населених пунктах. Також українські миротворці надавали допомогу Тимчасовій Коаліційній Адміністрації Іраку у відновленні роботи органів цивільної влади й налагодженні соціальної інфраструктури.

    Крім того, особовий склад 6-ї омбр спільно з іракською прикордонною поліцією здійснював контроль за 142-кілометровою ділянкою ірано-іракського кордону, брав участь у виявленні та знищенні терористичних злочинних угруповань та організацій, надавав допомогу у розробці та затвердженні законодавства, яке б забезпечувало дотримання всіх прав місцевого населення та підтримку внутрішньої безпеки, надавав підтримку у реабілітації постраждалого цивільного населення та біженців тощо.

    Українськими миротворцями було проведено 446 конвоїв (з них – 185 за межами зони відповідальності), організовано 6.273 патрулі (з них – 3.128 за межами базових таборів), виставлено 1.018 блок-постів.

    У Центрі підготовки кадрів для національної гвардії Іраку та прикордонної поліції фахівці українського миротворчого з‘єднання продовжили підготовку особовий склад силових структур Іраку, а також здійснення їх всебічного забезпечення. З моменту прийняття зони відповідальності особовим складом 6-ї омбр на навчальній базі для підрозділів національної гвардії Іраку за спеціальною програмою було підготовлено 48 чоловік, за звичайною – 435 чоловік. Також відповідний курс навчання було проведено з 192 воїнами прикордонної поліції. За окремим планом пройшло підготовку 48 представників батальйону спеціального призначення місцевої поліції.

    Для покращення життя місцевого населення та відновлення інфраструктури провінції відділом взаємодії 6-ї омбр було розроблено та реалізовано 113 соціально важливих проектів на загальну суму понад 5 мільйонів 800 тисяч американських доларів. Проектами було охоплено 33 населених пункти та форти на ірано-іракському кордоні. Завдяки такому обсягу робіт щомісячно створювалося понад 3 тисячі робочих місць. В результаті роботи відділу взаємодії було відремонтовано та збудовано 21 школу, 7 дитячих садків, 5 доріг, 3 лінії електромережі, 6 об’єктів водопостачання, 2 лікарні, 3 громадських будівлі. Завдяки будівництву та ремонту об’єктів водопостачання у близько 40 тисяч іракців з’явилася можливість отримувати питну воду доброї якості.

    В центральний госпіталь міста Аль-Кут та інші медичні заклади провінції Васіт у вигляді гуманітарної допомоги неодноразово передавалися медикаменти, дезінфекційні засоби та перев’язувальні матеріали.

    Для покращання побутових умов військовослужбовців 6-ї омбр було створено центр психологічного розвантаження особового складу, бібліотеку, відремонтовано стаціонарне приміщення госпіталю, проведено косметичні і поточні ремонти 15 житлових та підсобних приміщень, 7 сховищ, переобладнаних та доукомплектованих в інженерному відношенні. Були обладнані басейни для купання, місця для побутового обслуговування особового складу, спортивні куточки та майданчики.

    7-а окрема механізована бригада (омбр) ЗС України розпочала виконання завдань за призначенням в Республіці Ірак 22 вересня 2004 року.

    До складу бригади увійшло два окремі механізовані батальйони та підрозділи управління бригади загальною чисельністю 1399 чоловік особового складу та 368 одиниць техніки. Структурно до складу бригади також входив інженерно-саперний загін Збройних Сил Республіки Казахстан чисельністю 28 осіб.

    Основним завданням 7-ї омбр було підтримання миру та стабільності в провінції Васіт. Зокрема, за час миротворчої діяльності українськими військовослужбовцями було здійснено близько 800 конвоїв та 4500 патрулювань. Середній наїзд водіїв склав близько 10.000 кілометрів, а загальний моторесурс техніки 7-ї омбр сягнув більше 2 мільйонів кілометрів.

    В ході виконання завдань з підтримання миру та стабільності в зоні відповідальності українськими миротворцями за підозрою у причетності до терористичної діяльності було затримано та передано до місцевих силових структур 47 осіб. Вилучено велику кількість стрілецької зброї та боєприпасів.

    Силами українських та казахстанських саперів було проведено очищення від вибухонебезпечних предметів території трьох артилерійських складів колишньої саддамівської армії. Загалом сапери вилучили та знищили понад 80 тисяч боєприпасів.

    Відділом підтримки урядових структур 7-ї омбр було реалізовано близько сотні проектів з відновлення соціальної та матеріальної інфраструктури провінції Васіт на загальну суму 3.712.382 доларів США. Зокрема, роботи стосувалися будівництва та ремонту шкіл та дитячих садків, закупівлі обладнання для них, відновлення лікувальних закладів, цивільних будівель та культурних пам’яток іракського народу, будівництва систем каналізації та водопостачання, закупівлі обладнання для органів влади та засобів масової інформації. В рамках гуманітарної допомоги проводились акції з надання продуктів харчування та питної води найбіднішим верствам населення, підтримки руху паломників до мусульманських святинь під час великих релігійних свят.

    Значну допомогу місцевому населенню надали українські військові лікарі. За шість місяців перебування в Іраку загальна кількість хворих, пролікованих у медичній роті 7-ї омбр склала більше ніж 5.500 осіб.

    Завдяки зусиллям українських інструкторів було повністю укомплектовано та проведено навчання 1-го та 2-го піхотних батальйонів 27-ї піхотної бригади іракської армії. Загальна ж чисельність іракських військовослужбовців, що пройшли загальну та спеціальну підготовку під керівництвом українських інструкторів, сягнула 1.000 осіб.

    За час виконання завдань 9 військовослужбовців 7-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України в Республіці Ірак загинуло, 6 отримали поранення.

    81-а тактична група ЗС України розпочала виконання завдань за призначенням 7 травня 2005 року.

    Серед основних завдань, які виконували військовослужбовці 81-ї ТГ, були підтримання миру та стабільності в провінції Васіт у взаємодії з підрозділами іракських сил безпеки, підготовка підрозділів Іракської армії та прикордонної поліції до самостійного виконання завдань, надання допомоги місцевій владі у розвитку та забезпеченні інфраструктури провінції Васіт, надання допомоги місцевій владі у проведенні загальноіракського референдуму з прийняття Конституції та виборів до Національної асамблеї Іраку.

    За час виконання завдань військовослужбовцями 81-ї ТГ було здійснено близько 160 конвоїв та понад 1000 патрулювань у зоні відповідальності. Щодня виділялося до 8 патрулів по провінції та по м. Аль-Кут та ескортувалось до 2-х конвоїв як у зоні відповідальності, так і за її межами.

    Військовослужбовці 81-ї ТГ спільно з військовослужбовцями Іракської армії провели більше 10 стабілізуючих операцій в зоні відповідальності – провінції Васіт, в ході яких було перевірено близько 5500 автомобілів та 3748 осіб, вилучено значну кількість зброї та боєприпасів, зокрема, гранатомети, автомати, карабіни, гвинтівки.

    Українськими саперами спільно з військовослужбовцями інженерно-саперного загону Збройних Сил Республіки Казахстан було вилучено та знищено близько 240 тисяч боєприпасів, серед яких авіаційні бомби, артилерійські та реактивні снаряди, мінометні та протипіхотні міни, гранати тощо.

    Військовими радниками та інструкторами відділу військової допомоги 81-ї ТГ було підготовлено та сертифіковано 3-ю піхотну бригаду Іракської армії, що складалася з трьох піхотних батальйонів загальною чисельністю близько 2600 військовослужбовців. Завдяки якісній підготовці іракських військових 81-а тактична група 17 листопада 2005 року передала повноваження з підтримання миру та стабільності в зоні відповідальності 3-ій піхотній бригаді Іракської армії.

    Двічі – 15 жовтня та 15 грудня – військовослужбовці 81-ї ТГ спільно з місцевими силовими структурами забезпечували безпеку проведення загальноіракського референдуму з прийняття Конституції Іраку та виборів до Національної Асамблеї Іраку. Під час голосування в провінції Васіт фактів кровопролиття зафіксовано не було.

    Протягом ротації відділом підтримки урядових структур 81-ї ТГ було реалізовано 45 проектів з відновлення соціальної та матеріальної інфраструктури провінції Васіт на загальну суму 3.036.190 доларів США. Зокрема, ці роботи стосувались будівництва та ремонту закладів систем охорони здоров’я, освіти, електропостачання, водопостачання та каналізації. В рамках гуманітарної допомоги проводились акції з надання продуктів харчування та питної води найбіднішим верствам населених пунктів провінції, дітям Будинку сиріт міста Аль-Кут, Будинку інвалідів міста Ен-Нуманія. Загалом, гуманітарну допомогу отримали близько 6500 місцевих жителів.

    Значну допомогу місцевому населенню надали лікарі медичної роти 81-ї ТГ. За шість місяців перебування в Іраку українські військові медики надали допомогу 5.135 особам. 2788 з них - мешканці провінції Васіт, 2347 -військовослужбовці Іракської армії.

    Перед завершенням своєї місії в Республіці Ірак 81-а ТГ відповідно до рішення українського Уряду передала Іракській армії частину озброєння та військової техніки. Зокрема, було передано 122 одиниці техніки, серед якої 13 БРДМ-2, 38 автомобілів, 18 одиниць техніки зв’язку, 4 ремонтні майстерні, 8 автозаправників, 11 машин для дегазації та дезактивації, 1 командно-штабна машина, 3 евакотранспортери, 1 машина для очищення води, 17 причепів. Також було передано 527 одиниць зброї, близько 1.500.000 одиниць боєприпасів та значну кількість майна.

    Всього за час перебування українського миротворчого контингенту в Республіці Ірак українськими військовослужбовцями:

    · знищено майже 1.850 тисяч боєприпасів;

    · затримано близько 14 тисяч осіб;

    · вилучено 825 одиниць зброї та майже 165 тисяч боєприпасів, у тому числі близько 148 тисяч набоїв;

    · здійснено понад 3 тисячі конвоїв та майже 14 тисяч патрулювань;

    · підготували 6 тисяч вояків іракської армії. Зокрема, третя бригада восьмої національної дивізії військових сил Іраку повністю підготовлена українцями;

    · реалізовано майже 350 проектів з відновлення соціальної та матеріальної інфраструктури провінції Васіт на загальну суму понад 15 мільйонів доларів США. Зокрема, зусиллями наших солдатів було збудовано 16 шкіл, де навчаються понад 4 тисячі учнів. Було відремонтовано 7 дитячих садків, 4 автомобільні шляхи та 3 лінії електропередач, завдяки чому понад тисяча іракських сімей отримали світло. Також українці відновили 4 об’єкти водопостачання, які забезпечують питною водою понад 35 тисяч місцевих жителів;

    · надано кваліфіковану медичну допомогу майже 40 тисячам хворих, серед яких – іракські військові та місцеві мешканці, військовослужбовці інших контингентів багатонаціональної дивізії „Центр-Південь”.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.