• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Герд Вайскірхен: "Демократія та прогрес мають бути нероздільними поняттями"

    Опубликовано: 2006-03-28 15:45:00

    Уповноважений із зовнішньополітичних питань фракції соціал-демократів у німецькому Бундестазі Ґерд Вайскірхен висловив сподівання, що у новій Верховній Раді прихильники реформ зуміють утворити правлячу коаліцію. В інтерв"ю "Німецькій хвилі" депутат наголосив також на важливості розширення співпраці Європейського союзу з Україною.

    Пане Вайскірхен, як Ви вважаєте, витримала Україна через рік після помаранчевої революції тест на демократію?

    "Звичайно, кожен з нас хотів би бачити кращі результати для помаранчевого табору. Але за рік, який минув після помаранчевої революції, її лідери, на жаль, не змогли переконливо продемонструвати, що демократія та прогрес мають бути нероздільними поняттями. І це мабуть одна з причин, чому так багато українців - бо навіть вже занадто багато - забезпечили Януковичу таке повернення."

    Чи не лягає частина відповідальності за те те, що президент Ющенко та його партія зазнали поразки, також на плечі Європейського союзу через його нерішучу політику відносно України?

    "Сподіваюсь, що Ющенко не зазнав поразку. Він залишається президентом. Але його парламентська більшість, на яку він досі міг спиратися, тепер не буде такою потужною, як це було б необхідно для подальшого розумного курсу. Справді, на мою думку, у Вашому запитанні є виправдана критика: Європейський союз не дав чіткого сигналу на адресу України. Тому вагалися й виборці. І такими тепер є результати цих виборів."

    Що має тепер зробити Європейський союз, аби Україна не зійшла зі шляху демократичного розвитку?

    "На мою думку, Європейський союз мав би чітко продемонструвати депутатам, які пройшли до Верховної Ради, що вони все ж таки повинні об"єднатися в орієнтовану на реформу більшість, яка б підтримувала курс Віктора Ющенка. Європейський союз, у свою чергу, повинен запропонувати цілу низку додаткових інструментів для співпраці з Україною, які б виходили за рамки Плану дій."

    А чи є вже якісь міркування чи ідеї серед, скажімо, німецьких депутатів навколо питання про такі додаткові інструменти?

    "Ми члени німецького Бундестаґу вже давно вказували на загрозу проблеми, яка нині виникла. Ми завжди побоювалися, що може статися така відкатка до старих позицій, що Янукович знову повернеться. І, на жаль, Європейський не зрозумів, що тут він має надати Україні чітку перспективу. Що ж стосується додаткових інструментів, то тут я хочу наголосити передусім на економічних стимулах, передбачених Планом дій, - їх потрібно посилити і розширити."

    Якщо Партія регіонів утворить правлячу коаліцію, як це вплине на політику Німеччини відносно України?

    "По-перше, хочу наголосити, що це справа українського народу обирати свій парламент. І це відбулося. Але тепер важливо, щоб у Верховній Раді утворилася коаліція реформаторів. Дуже сподіваюся, що "Наша Україна" Віктора Ющенка, Блок Юлії Тимошенко, а також соціалісти на чолі з Морозом об"єднаються, і що до них долучаться також інші реформатори, і вони всі разом сформують орієнтований на реформи уряд."

    Але якщо цього все ж таки не станеться, якою буде тоді німецька політика щодо України?

    "Німецька політика завжди робитиме ставку на те, що у Верховній Раді матиме місце орієнтована на реформи більшість. І сподіваюсь, що саме так і буде. Якщо ж цього не станеться, тоді слід очікувати, що з Брюсселя в напрямку України висилатимуться слабкіші сигнали."

    „Німецька хвиля”

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.