• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як впоратися з рубцями після пластичної операції

    Опубликовано: 2024-07-03 07:24:24

    Одним з найбільш неприємних наслідків пластичної операції є утворення рубців. Рубці неминуче з'являються після накладення хірургічного шва, який є обов'язковим етапом будь-якої операції. У більшості випадків рубці не становлять серйозної проблеми, оскільки їх можна заховати в природних складках шкіри. Однак іноді такі рубці помітні й потребують корекції. На щастя, існує безліч методів, які дають змогу зробити їх менш помітними.

    Що таке рубець
    Рубці після пластичної операції утворюються неминуче, навіть якщо правила реабілітаційного періоду дотримуються ретельно. Це пов'язано з природним процесом загоєння шкіри і м'яких тканин у місці накладення шва. Рубець являє собою сполучну тканину, що розростається, яка виступає над поверхнею шкіри. Процес утворення рубця займає до півтора місяця. Сформовані рубці мають вигляд щільних і тонких утворень рожевого або блідого кольору (нормотрофічні рубці), які практично непомітні й не завдають шкоди зовнішності.

    Проблемні рубці
    Серйозною проблемою стають рубці, формування яких порушується. Атрофічні рубці виглядають як западини на шкірі неправильної форми. Гіпертрофічні рубці підносяться над шкірою через надмірне розростання сполучної тканини. Найбільшої шкоди зовнішності завдають келоїдні рубці, які являють собою опуклі шрами неправильної форми яскраво-червоного або рожевого кольору. Вони утворюються в результаті активного розростання грубої сполучної тканини. Для корекції таких шрамів застосовуються різні методи, від хімічних пілінгів і дермабразії до лазерної корекції.

    Методи корекції рубців
    Ефективність методів корекції залежить від типу рубця: атрофічні, гіпертрофічні та келоїдні рубці вимагають різних підходів. Оптимально підібраний метод корекції дає змогу зробити рубці менш помітними, хоча повністю видалити рубець практично неможливо. Важливо також зважати на час початку лікування: атрофічні рубці слід лікувати якомога раніше, тоді як гіпертрофічні та келоїдні рубці краще лікувати після завершення їхнього формування.

    Основні методи корекції рубців
    Існує кілька основних методів корекції рубців після пластичних операцій:

    Ін'єкції гелів-філерів: цей метод підходить для атрофічних рубців. Біогелі на основі гіалуронової кислоти заповнюють порожнечі та вирівнюють поверхню шкіри.
    Хімічні пілінги: використовуються для корекції гіпертрофічних рубців, вирівнюючи поверхню шкіри шляхом видалення верхнього шару шкіри кислотами різної концентрації.
    Лазерна корекція: згладжування гіпертрофічних рубців за рахунок впливу лазерного випромінювання.
    Кріодеструкція: ефективний метод для корекції келоїдних рубців. Процедура передбачає заморожування і руйнування тканин за допомогою рідкого азоту.
    Ін'єкції кортикостероїдів: ін'єкції стероїдних препаратів безпосередньо в місце рубця для зменшення його розмірів і поліпшення зовнішнього вигляду.
    Висновок
    Рубці після пластичної операції - це неминучий етап відновлення. Однак завдяки сучасним методам корекції їх можна зробити практично непомітними. Важливо своєчасно звернутися до фахівця і вибрати відповідний метод лікування для кожного конкретного випадку.


    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.