• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зловмисники часто підробляють банкноти в Україні: що варто знати

    Опубликовано: 2024-06-11 12:00:06

    Національний банк України розкрив деталі щодо найбільш часто підроблюваних банкнот гривні після початку повномасштабної війни, відзначивши, що рівень підроблення залишається низьким – приблизно 2,1 підробленої купюри на мільйон справжніх за 2023 рік. Цю інформацію оприлюднив начальник управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков.

    За словами Валерія Строчкова, особливу увагу потрібно приділяти банкнотам старих зразків номіналом 200 та 500 гривень, оскільки саме їх найчастіше намагаються підробити шахраї. Зловмисники зазвичай використовують ці купюри для продажу через торговельні заклади.

    Банкноти номіналом 200 гривень зразка 2007 року та 500 гривень зразка 2006 року вважаються найбільш вразливими до підробки. Тому фахівці з Нацбанку радять банкам акцентувати увагу на попередженні випадків підробки саме цих купюр старих зразків.

    Однак банкноти гривні новіших зразків (2014-2019 років) мають інноваційні захисні елементи, які значно ускладнюють підробку. Ці елементи, зокрема оптично-змінні, роблять їх легко перевірюваними для касових працівників і громадян, але водночас недосяжними для зловмисників.

    Важливо відзначити, що в Європейському Союзі рівень підробки банкнот у декілька разів вищий, ніж в Україні. Це свідчить про ефективність заходів, вжитих Національним банком для захисту гривні від фальсифікації.

    Отже, українським громадянам та бізнесу слід бути особливо уважними при обміні грошей та прийманні платежів, особливо з урахуванням вищезгаданих рекомендацій та заходів захисту від підробки.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.