• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стан ринку нерухомості в Україні: попит на готове житло зростає

    Опубликовано: 2023-12-25 09:00:08

    Ринок нерухомості в Україні поступово відновлюється, зазначають експерти Національного банку України (НБУ). За даними, представленими під час презентації Звіту про фінансову стабільність, спостерігається оживлення попиту, зокрема на готове житло. Варто відзначити збільшення обсягів пільгової іпотеки та підвищений інтерес до оренди нерухомості.

    За словами директора Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашової, позитивні тенденції властиві в основному вторинному ринку, де спостерігається збільшення кількості угод. Однак, незважаючи на певне відновлення, показники залишаються нижчими, ніж до повномасштабного вторгнення.

    Зараз угоди на вторинному ринку підтримують ціни на поточних рівнях, іноді навіть відзначаються незначним зростанням. Однак важливим фактором стало підвищення привабливості оренди, що спричинило відновлення цін, особливо в Києві. Зазначено, що співвідношення цін на купівлю та оренду нерухомості повернулося до довгострокового середнього рівня, свідчачи про баланс та стабілізацію сектору.

    За даними звіту НБУ, первинний ринок залишається у скрутному стані з пригніченим попитом та відсутністю інвестиційного попиту. Як безпекові, так і фінансові ризики для будівельної галузі залишаються значущими, і очікуване динамічне відновлення цього сектору в найближчій перспективі малоймовірне.

    Зазначено, що обсяги пільгової іпотеки значно зросли, зокрема програма "єОселя" демонструє вражаючий успіх. У портфелі "єОсела" вже понад 5,5 тисяч кредитів на суму більше 8 млрд грн, що складає більше половини сукупного іпотечного портфеля банків.

    У регіональному розрізі лідером іпотечного кредитування є Київська область, яка видала трохи більше чверті загального обсягу пільгових кредитів. Київ розташовується на другому місці. Проте, низький попит, високі процентні ставки та вартість житла обмежують розвиток сегмента іпотеки на житло, що будується. Варто відзначити, що наразі не спостерігається підвищення попиту на несубсидовану іпотеку, але росте кількість акредитованих житлових комплексів.

    Усе це свідчить про часткове відновлення ринку нерухомості в Україні, зокрема на фоні активізації пільгової іпотеки та збільшення попиту на оренду житла.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.