• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НБУ оголосив прогноз інфляції на 2023 рік, передбачаючи зростання споживчих цін на рівні близько 5%

    Опубликовано: 2023-12-15 09:00:57

    Національний банк України (НБУ) оголосив прогноз інфляції на 2023 рік, передбачаючи зростання споживчих цін на рівні близько 5%. Голова НБУ, Андрій Пишний, на прес-брифінгу щодо рішень Правління Нацбанку з монетарної політики наголосив, що у листопаді інфляція вже знизилася до 5,1%, швидше, ніж очікувалося.

    Причиною цього сповільнення інфляції, за словами голови НБУ, стали розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю та поліпшення очікувань на фоні міцнішого курсу гривні. За прогнозами Нацбанку, показники інфляції в грудні залишатимуться приблизно на тому ж рівні, існує також ризик прискорення інфляції через логістичні труднощі на заходному кордоні та можливе вичерпання ефектів від значного врожаю, особливо овочів.

    Андрій Пишний також підкреслив високий рівень невизначеності через тривалість та інтенсивність повномасштабної війни. Нацбанк у своїх прогнозах припускає, що відчутне зниження безпекових ризиків відбудеться не раніше 2025 року. У випадку тривалого періоду активних бойових дій очікується додатковий інфляційний тиск та втрати для економіки.

    Зниження інфляції до 5,1% у листопаді є рекордно низьким показником з грудня 2020 року. Прогноз на 2024 рік передбачає зростання інфляції з 8,5% до 9,8%. Нацбанк також передбачає, що у 2024 році реальний ВВП зросте на 3,6%, сприяючи адаптивності українського бізнесу та бюджетній підтримці. У 2025 році, за умови зменшення безпекових ризиків, НБУ прогнозує зростання ВВП до 6%.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.