• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Правильна дієта при анемії: як підвищити рівень заліза?

    Опубликовано: 2023-12-06 16:09:21

    Анемія — досить розповсюджена проблема, при якій в організмі не вистачає здорових еритроцитів для перенесення кисню від легенів до тканин усього тіла. Існують різні причини анемії. Найпоширенішою є залізодефіцитна, яка виникає внаслідок значної втрати крові, а також недостатнього споживання продуктів, багатих на залізо. Високу потребу у мінералі відчувають жінки під час вагітності, пологів, а також в період лактації. Для протидії анемії варто вживати спеціальні комплекси на кшталт заліза з незамінними поживними речовинами тривалого вивільнення від Natures Plus. Не менш важливо приділити достатню увагу правильному харчуванню. Розповімо про це детальніше.

    Основні ознаки анемії

    Анемія зазвичай супроводжується рядом характерних симптомів. Найчастіше зустрічаються такі проблеми:

    • відчуття постійної втоми;
    • задишка;
    • рідке або ламке волосся, а також його прискорене випадіння;
    • дратівливість;
    • запаморочення;
    • блідість шкіри;
    • головні болі.

    За наявності таких тривожних симптомів варто звернутись до лікаря, який призначить перевірку рівня гемоглобіну в крові.

    Джерела харчового заліза

    Існує два джерела харчового заліза: гемове та негемове. Перший тип міститься у продуктах тваринного походження: яловичині, птиці, морепродуктах, а також рибі. Гемове залізо найкраще засвоюється нашим організмом.

    Другий тип міститься у продуктах рослинного походження: листовій зелені та бобових (квасолі, сочевиці). Також залізо є у горіхах та різноманітному насінні. Негемове залізо гірше засвоюється організмом, тому необхідно додатково вживати вітамін С: як харчові добавки, так і продукти: цитрусові, помідори, капусту тощо. Він покращує цей процес.

    Якщо ви зіштовхнулись з проблемою анемії, варто переглянути свій раціон. Треба додати до нього більше продуктів, в яких міститься залізо.

    Правильна дієта при анемії

    Щоб ефективно протидіяти анемії, варто правильно збалансувати свій раціон. Пропонуємо ваші увазі оптимальну схему харчування на сім днів, яка покращить ваше здоров’я та допоможе подолати неприємні симптоми анемії.

    День 1

    Почати ранок варто зі сніданку. Найкраще смакуватиме порція смузі, приготованого зі шпинату та чорниці. На обід обов’язково приготуйте салат з білої квасолі та овочів. Не забудьте посмакувати одним апельсином на десерт. На вечерю варто приготувати лосося та овочі, запечені у духовці. Як перекус між основними вживаннями їжі можна використовувати різноманітні горіхи та насіння.

    День 2

    На сніданок варто приготувати вівсяну кашу з гарбузом, додавши до неї нарізану полуницю. У вас ви   де смачний обід, якщо ви приготуєте для себе овочі та квасолю у лаваші. Ввечері можна посмакувати запіканкою з цвітної капусти та яловичого фаршу під сирною скоринкою. На перекус варто обирати ягоди малини, а також гарбузове насіння.

    День 3

    Для сніданку треба обрати малиново-кефірне смузі. Можна додатково додати до нього банан та полуницю. На обід можна обрати овочевий салат та тост з авокадо та яйцем. На вечерю найкраще підійде порція супу з сочевиці та овочів з пармезаном. Можна додати скибку цільнозернового багету. Для перекусу рекомендується обрати яблука та горіхи.

    День 4

    Для сніданку краще обрати гречку з товченими горіхами та медом. На обід чудово смакуватиме курячий бульйон зі свіжими овочами та кускусом. На вечерю ви можете приготувати стейк з тунця, а також салат з кіноа. На перекус обирайте варені яйця та свіжі фрукти.

    День 5

    Ідеальний сніданок цього дня — це несолодкий йогурт з мигдалем, насінням льону та будь-якими ягодами на вибір. Можна додати трішки меду, щоб підсолодити справу. На обід приготуйте фаршировані перці з кропом, грибами та куркою. На вечерю можна потішити себе неймовірно ароматним карпачо з яловичини та пармезану. Перекус — різноманітні горіхи та насіння гарбуза.

    День 6

    Для сніданку приготуйте смузі зі шпинату, бананів та ягід . На обід чудово смакуватиме лосось, приготований на грилі. Доповнити його можна овочевим салатом. На вечерю слід приготувати курячий суп з овочами та вареним яйцем. Перекуси стандартні: ягоди та фрукти.

    День 7

    На сніданок можна приготувати бананові оладки на гречаному борошні. Для обіду оберіть салат з куркою, зеленю, томатами та фетою. Можна додати до нього й насіння та різні горіхи. На вечерю краще приготувати печену телятину з картоплею та броколі. Для перекусу в цей день обирайте яблука та насіння гарбуза.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.