• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держбюджет на 2024 рік: що в ньому передбачено

    Опубликовано: 2023-11-10 09:00:05

    Верховна Рада під час засідання 9 листопада ухвалила проєкт державного бюджету на наступний рік. Новину про це розповів народний депутат Ярослав Железняк. За документ проголосували 276 парламентарів. Зміни до проєкту внесені під час другого читання, де доходи бюджету зросли на 22 млрд гривень та становлять 1,768 трлн гривень. Видатки майже залишились на попередньому рівні - 3,35 трлн гривень.

    Дефіцит державного бюджету зменшено на 22 млрд гривень та тепер складає 1,57 трлн гривень. Внутрішні запозичення зросли на 81,4 млрд гривень, одночасно зменшившись зовнішні борги на 103,5 млрд гривень. Очікувана динаміка реального ВВП скоригована до 4,6% (порівняно з попереднім 5%). Прогнозована інфляція в країні зменшена до 9,7% (попередній показник становив 10,8%). Прогнозований курс гривні складає 40,7 гривень за долар (попередня оцінка - 41,4 гривень за долар).

    Згідно заяви прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, у бюджеті передбачено значні видатки на оборону та безпеку країни - практично половина бюджетних коштів спрямована на ці цілі. Зазначено, що кошти будуть спрямовані на придбання озброєнь, техніки, дронів та ракет. Пріоритетом є також індексація пенсій та зростання мінімальної зарплати.

    За словами Шмигаля, видатки на освіту та медицину зростуть на понад 20 млрд гривень кожен. Крім того, програма підтримки ветеранів буде збільшена вдвічі, а на підтримку бізнесу передбачено понад 40 млрд гривень.

    Очільниця парламентського комітету з питань бюджету Роксолана Підласа розповіла, що в бюджеті були зменшені капітальні видатки задля перерозподілу коштів на безпеку та оборону. Скасовано видатки на будівництво другої черги музею Голодомору та ремонт фасадів державних установ.

    Наступного року Україну може чекати складна фінансова ситуація, якщо не буде подальшої підтримки від союзників. Прогнозований дефіцит бюджету становить 29 млрд доларів. Зокрема, видатки на соціальний захист, військових ветеранів, освіту, охорону здоров'я, культуру, спорт, підтримку бізнесу та інші напрями передбачено у держбюджеті на 2024 рік. Нові тарифи з підвищенням мінімальної заробітної плати та пенсій також мають набути чинності в найближчий час.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.