• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підготовка до опалювального сезону в умовах можливих обстрілів: Графіки відключень

    Опубликовано: 2023-10-04 17:00:30

    Оператори систем розподілу електроенергії розробили графіки відключень на опалювальний сезон, але залишають можливість їх коригування в разі масованих обстрілів енергетичної інфраструктури. Про це стаття "Зима під обстрілами. За яких умов взимку відключатимуть світло та як працюватимуть нові графіки відключень", опублікована на Delo.ua, повідомляє.

    Директорка департаменту комунікацій НЕК "Укренерго" Марія Цатурян розповіла, що готовність графіків відключень є стандартним етапом підготовки до опалювального сезону для енергетиків. Проте наявність цих графіків не означає автоматичних відключень для населення, але їх розробка є частиною плану дій у випадку критичних ситуацій в енергосистемі.

    "Графіки - це план дій для критичних ситуацій в енергосистемі, щоб завчасно мати список та чергу споживачів, які можуть бути обмежені в споживанні. Обленерго розробляє їх спільно з Операторами Відвантаження, узгоджуючи з Укренерго та Міненерго. Складання графіків - це невід'ємна частина підготовки до опалювального сезону. Якщо не буде масованих обстрілів та імпорту електроенергії з Європи, ми сподіваємося, що ці графіки не стануть актуальними. Енергетики не можуть передбачити точні місця і моменти атак ворога, але ми повинні бути готові до будь-яких обставин - це стосується і влади, і енергетиків, і населення", - наголосила Цатурян.

    За її словами, важливою відмінністю цього опалювального сезону від попереднього є те, що владні органи намагаються забезпечити альтернативне живлення об'єктів критичної інфраструктури. Це включає в себе використання генераторів потужністю до 1 МВт, які надходять до України разом із гуманітарною допомогою та дозволяють запустити котельні, лікарні, водопостачальні станції та інші об'єкти критичної інфраструктури. Таким чином, у разі аварійних ситуацій критичну інфраструктуру можна переключити на автономне живлення, а наявну електроенергію розподілять між іншими споживачами.

    Минулої зими Україна стикнулася з найскладнішим опалювальним сезоном в історії своєї незалежності через систематичні обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури з боку російського режиму, який намагався змусити українську владу до переговорів на своїх умовах. Ці обстріли спричинили хронічний дефіцит електроенергії, і "Укренерго" вводило обмеження споживання електроенергії для різних регіонів на підставі лімітів. З цією метою оператори систем розподілу застосовували графіки стабілізаційних відключень. У цих умовах Україна протягом жовтня 2022 року по середину лютого 2023 року пережила постійні відключення електроенергії.

    Протягом весни та літа 2023 року енергетики активно готувалися до наступного опалювального сезону, відновлюючи пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури та посилюючи їхню захищеність від можливих обстрілів. Експерти попереджають, що російські окупанти можуть продовжити тактику масованих обстрілів об'єктів енергетики, і наступна зима може бути важливим випробуванням для України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.