• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ігри на розвиток фантазії

    Опубликовано: 2023-07-18 16:48:20

    Коли дитина малює соту ялиночку «як у садку» або, склавши мозаїку точно за інструкцією, починає нудьгувати, розумієш, що аксіома «всі діти — вигадники і фантазери» трохи розходиться з реальністю.

    На щастя, творчі здібності легко розворушити.

    І матеріали для креативних ігор завжди у вас під рукою, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Казка щодня
    Письменництво — це сама проста гра, яка не вимагає ні підготовки, ні іграшок, ні великої компанії. Для початку доведеться трохи поворушити лівою частиною мозку і придумати історії, поступово підключайте дитину. Куди поїхала електричка? Може ли, на море? А що черевики люблять на обід? З часом ускладнюйте завдання. Наприклад, старша дитина вже може придумати і намалювати комікс. У поїздках, на дачі відмінно вигадуються щоденники мандрівників і першовідкривачів. Розкажіть дитині про вірші і про те, що її улюблені фільми знімають по книгах і сценаріях, які, до речі, вона теж може писати.


    Історії і казки не лише розвивають фантазію, а й дозволяють обговорювати складні питання, вирішувати деякі проблеми з дитячою поведінкою, наприклад, зі страхами. Для цього в сюжет вводять актуальну для дитини тему і показують, як герой справляється у схожій ситуації. Тут важливо пам’ятати: головне — пригоди, а не моралізаторство.


    Творчі домальовування
    Багато дітей заражаються в навчальних закладах невпевненістю в своїх силах і звичкою малювати «так, як сказали». На жаль, обстановка постійного порівняння з іншими дітьми творчості не дуже сприяє. Так що листівками на 8 березня і 9 травня сім’я буде забезпечена, а ось любов до живопису, швидше за все, згасне. Виправити цю сумну перспективу може повернення до коріння, тобто до каракулів. Пограйте в домальовування. Нехай дитина ставить кольорові плями фарбами, а ви швиденько перетворюйте абстракції в чоловічків, звірів, роботів або квіти. Потім поміняйтеся ролями. Вирізуйте отримані істоти, грайте з ними. Міняйте і матеріали: гуаш, акварель, акрил, крейда, олівці, фломастери, туш, колаж.


    Домальовування повернуть дитині творчий ентузіазм і сміливість, необхідну художнику.
    Божевільне суповаріння
    Запропонуйте дитині влаштувати званий обід. Тільки не треба як годиться розсаджувати ляльок навколо столу перед порожніми іграшковими чашками. Як відомо, головне в обіді — суп. Запропонуйте приготувати цей суп в справжній, самій великій каструлі з усього, що дитина знайде в будинку, на його погляд, підходящого (зрозуміло, без води). Звичайно, доведеться морально підготуватися до того, що в котел можуть полетіти шкарпетки, зубні щітки і зарядка від телефону. Якщо ви не в силах бачити таке неподобство, значить, творчі ігри тут потрібні не тільки молодшому поколінню. Коли суп буде готовий, скликайте гостей. Знову-таки, не обмежуйтеся плюшевої армією. Кличте на суп бабусю, кота, паровоз і татову краватку і придумуйте разом з дитиною бесіди, які ці гості могли б вести за столом.
    Завдання цієї гри в тому, щоб дитина зрозуміла: всякій речі можна придумати нову функцію і, звичайно, в тому, щоб повеселитися.


    А тепер — дискотека!
    Ігри з музикою ідеальні для компанії дітей. Дайте їм завдання знайти собі музичні інструменти. Ними можуть виявитися каструлі і ложки, плоскі гребінця (покажіть, як на них грати), порожні пластикові пляшки, в які насипано трохи крупи і т.д. Загалом, нехай шукають все, чим можна виробляти всілякий шум. Потім включайте саму веселу музику, і вперед, підігравати ритму, співати і танцювати.
    Така гра покаже дітям, що музика може народжуватися не тільки з багаторічних страждань в музичній школі, а заодно дозволить всім порухатися і витратити невгамовну дитячу енергію.
    Спостереження за природою


    Добре, якщо погода і комарі дозволяють влягтися на травичку. Але й садова лава цілком підходить для цієї гри. Дивіться з дитиною на хмари і обговорюйте їх форми. Почніть з простих: он те схоже на подушку, а це — на солодку вату. Самі не помітите, як виявите на небі замки і драконів. Потім починайте шукати подібності та подоби в інших явищах природи. На що схожа ця калюжа? А ось лист, зовсім як черепаха! Дивись, яка тінь на стіні і прожилки в камені.
    Ця вправа розвиває не тільки фантазію, але і спостережливість і робить навколишній світ більш цікавим.
    Смішний конкурс


    Ще одна гра для компанії, яка, до речі, може допомогти вам з відповіддю на питання, чим зайняти дітей на день народження. Влаштуйте змагання. Але воно повинне відрізнятися від дитсадкових або шкільних заходів легкою атмосферою божевілля. Ваше завдання придумати максимально дивне завдання. Це може бути конкурс портретів найшкідливіших принцес, кращих віршів про хом’яків, самих неїстівних бутербродів або виставка поламаних мобільних телефонів, звичайно, з доповідями та презентаціями. У міру безглузді нагороди повинні отримати всі.

    У наших дітей попереду довгі роки, під час яких їм будуть пояснювати, як важливо робити все за правилами, прагнути до досконалості і боротися за перші місця. Така гра не тільки підстьобне фантазію, але й покаже, що не завжди в житті необхідно бути найкращим.
    Ошатна церемонія
    Це гра для сміливих батьків, які не бояться розгорнути дверцята свого гардеробу і поділитися вмістом косметички і шкатулки з прикрасами. Тільки не треба відразу затівати модний показ з дефіле. Це нудно. Доручіть дітям самостійно вбратися командою піратського корабля, лісовими ельфами або учасниками королівського параду. Звичайно, коли всі будуть готові, свої ролі потрібно буде ще й відіграти.
    Додатковий плюс такої гри в тому, що дитина зрозуміє: одяг створений для людей, а не люди для одягу.

    Будинок в будинку

    Коробки — ідеальний матеріал для розвитку фантазії. Один з варіантів ігор з ними — спорудження багатоповерхового будинку для іграшок. Накопите побільше коробок різного розміру, візьміть ножиці, скотч, фарби, кольоровий папір, і вперед! Спочатку склеюється вежа. Ваше завдання — контроль якості. Слідкуйте, щоб споруда була міцною, вона не повинна розвалитися під вагою іграшок. Потім прорізати в ній двері і віконця, потім обмірковуєте з дитиною інтер’єр і прикраси і, нарешті, заселяти мешканців. Ідеально побудувати будинок не менше росту дитини. Гра з будинком може затягнутися на тижні, адже іграшки почнуть ходити один до одного в гості або робити ремонт.
    Гра хороша тим, що розвиває одночасно і інженерні здібності, і дизайнерські. Причому саморобна вежа може ще довго рости разом з дитиною.


    Наукова праця
    Відмінна гра для тих, чиї діти нічого не викидають і бережуть все. Розкажіть дитині про те, хто такі винахідники. І про те, що все навколо було кимось колись винайдено. Добре б привести пару прикладів. Після цього треба організувати лабораторію вченого, видати інструменти, пояснити техніку безпеки, і вперед, насолоджуємося тишею і видом сопе над вічним двигуном дитини. Що робить цей винахід, з’ясовувати потім не обов’язково. Головне, щоб дитина була задоволена результатом.
    Якщо гра в спостереження за хмарами звертала увагу дитини на багатство природного світу, то ця гра відкриває для нього світ речей, створених людьми.


    Зоопарк з Марса
    Коли всі корівки, собачки і ведмедики вже вивчені вздовж і впоперек, пора вигадувати нові види. Запропонуйте дитині створити інопланетних тварин. Вони можуть жити у себе на планетах, а ви будете за ними спостерігати. Або, наприклад, ви можете зловити їх і заселити ними зоопарк. Нових тварин можна малювати, вирізати, ліпити, майструвати. Зрозуміло, у кожного звіра буде свій корм, свій будиночок, свою назву і звички.
    Складаючи історії про фантастичних тварин разом з дитиною, ви можете разом розповісти йому трохи про біології та анатомії реальних звірів і птахів. Таким чином, фантазія і наука взаємно збагатять один одного.
    Творчі ігри ніколи не бувають зайвими. Якщо дитина вже знає арифметику, її не потрібно зайвий раз питати, скільки буде п’ять плюс п’ять. Але якщо вона вже малює, пише, вигадує, ще одна гра на розвиток фантазії не зашкодить. Залежно від віку дитини і того, наскільки її мислення гнучке, ви можете легко регулювати складністm ігор. Одним дітям пропонуйте просто спостерігати за вами, іншим — більш-менш доповнити гру, а деяким цілком достатньо просто підкинути творчу ідею, далі вони діятимуть самі.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.