• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Заохочення дітей: як і навіщо заохочувати

    Опубликовано: 2023-06-25 10:48:34

    Заохочення відіграє велику, важливу роль у вихованні дітей. Формує особистісні якості, спрямовує на вірну поведінку. Завдяки заохоченню дитина відчуває себе включеною в життя, поміченою, потрібною. Це з хорошого боку відбивається на психологічному стані, емоціях. Крім того, заохочення вчить гарних вчинків, показує, що вони дійсно потрібні людям, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    За допомогою цього методу виховання розвиваються такі якості, риси характеру: доброта, відповідальність, справедливість, акуратність, чесність, здібності до навчання, впевненість, самоконтроль і багато інших. Похвала — це найпоширеніше та універсальне заохочення.Це словесна форма впливу. За хороші вчинки малюка хвалять, кажуть йому, що він зробив правильно, його дії підтримуються, схвалюються з боку дорослих. При використанні цього способу треба вибирати слова і інтонацію. Хвалити потрібно не саму дитину (це ви можете зробити в будь-який час), а його конкретний вчинок. Наприклад, слова «який ти в мене молодець» краще замінити на «спасибі, ти мені дуже допоміг, я ціную це». Ласка спрямована на прояв ніжності. Сюди можна віднести обійми, поцілунки, схвальні погладжування по голові, спині.

    Дитині вони важливі не менше слів батьків і говорять багато про що. Головне, що він відчуває любов, теплоту. Така форма похвали застосовується частіше до маленьких діток. Додатковий час спільних ігор, занять, розваг.Це спосіб мотивуючого заохочення. Часто використовується для того, щоб домогтися від дитини необхідних дій. Тобто для отримання винагороди йому пропонується виконати будь-яку умову. Наприклад: «як тільки ти поприбираєш іграшки, ми підемо грати на майданчик». Зняття заборон, розширення прав. Якщо дитина зразково поводиться, допомагає батькам, його можна заохотити, дозволивши робити те, що раніше йому заборонялося. Залежно від віку і самостійності, наприклад, лягти спати на годину пізніше звичайного. Цей спосіб заохочення може бути використаний при загальній хорошій поведінці, не залежно від кожного окремого позитивного вчинку. Солодощі, іграшки, інші винагороди є дуже сильною мотивацією.Щоб надалі не трапилося так, що дитина буде чекати, вимагати матеріальний стимул за кожну добру справу, користуватися таким способом необхідно з обережністю. Краще не прив’язувати подарунки до конкретних дій дитини.

    Або використовувати їх як винагороду за справи, які потребують тривалого виконання, наприклад, закінчення з відзнакою навчального року. Найкращий результат заохочення досягається при одночасному використанні декількох його способів. Будь-яке заохочення повинно бути справедливим, відповідати поведінці і вчинкам дитини. Недоцільно знімати заборони, обдаровувати подарунками за дрібниці, особливо однотипні: сам надів колготки, футболку, застебнув куртку і т.д.

    І навпаки, не можна залишати без уваги більш значущі і навчаючі чогось вчинки: малюк допоміг мамі прибрати вдома, вимив посуд, підліток допоміг перейти дорогу літній людині. Не слід заохочувати дітей з почуття жалості. Припустимо, малюка образили, штовхнули. Неправильно буде заспокоювати його шоколадкою, цукеркою. Дитині потрібна підтримка та допомога.

    Краще дайте пораду, як чинити в аналогічних ситуаціях. Якщо метою є привернути увагу дитини, сподобатися їй, то підкуп похвалою, ласкою і подарунками недоречний. Насамперед необхідно налагодити дружні довірчі відносини за допомогою спілкування. При виборі форми заохочення дитини завжди враховуйте її індивідуальність.Хвалячи дітей, завжди говоріть, які дії ви підтримуєте, щоб вони знали, що робити можна і потрібно. Не привчайте дитину до постійної матеріальної винагороди за конкретні дії, тому що вона почне вимагати свої «законні», як їй буде здаватися, подарунки.

    Вчинки повинні відбуватися просто так, безкорисливо. Похвалу і нагороду потрібно застосовувати вкрай обережно, так як надмірне їх використання може перетворитися в прямий обов’язок дорослих. Постарайтеся зробити так, щоб ваші благі наміри не стали причиною розбалуваності малюка.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.