• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна у вересні може повністю легалізувати криптовалюти та ввести податки — Forbes

    Опубликовано: 2023-06-15 18:00:35

    Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптоактивів і оновила текст закону «Про віртуальні активи» — законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня. Про це пише Forbes.

    Що відомо
    Зазначається, що Україна може стати першою в Європі країною, яка імплементувала європейські норми регулювання віртуальних активів МіСА.

    «Останні кроки — оновлення закону 2021 року «Про віртуальні активи» та ухвалення змін до Податкового кодексу, що дозволять державі оподатковувати операції з криптовалютами.

    Обидва пули змін вже напрацьовані. Законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня", — пише видання.

    «Сподіваюся, закон ухвалять у вересні, а запрацює він вже з 2024-го», — заявив член НКЦПФР Юрій Бойко.

    Якщо Верховна Рада схвалить законопроєкти, оновлене законодавство про віртуальні активи буде мати наступні ключові позиції:

    регуляторами ринку будуть Нацбанк і НКЦПФР;
    за видами віртуальні активи розподілятимуться на три категорії: токени електронних грошей, токени з прив’язкою до активів, інші віртуальні активи;
    для публічної пропозиції (випуску) токенів з прив’язкою до активів на торгах, емітент має бути авторизованою у НКЦПФР юридичною особою. Для авторизації юрособа має оформити білу книгу (по суті проспект емісії).

    Що з податками
    При цьому ставка оподаткування буде 18% з інвестиційного прибутку та військовий збір 1,5%. Умова для сплати податку — якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестактивами має позитивне значення, а отримані внаслідок цих операцій віртуальні активи перебувають у власності платника до 365 днів.

    За словами Бойка, концепцію оподаткування створено за прикладом моделей західних країн.

    «Якщо віртуальний актив куплено за 10 000 грн, а продано за 11 000 грн, то оподатковується різниця — 1000 грн», — пояснив він.

    Інф. minfin.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.