• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як виховати дитину доброю і слухняною

    Опубликовано: 2023-06-07 15:28:38

    Крок 1. Заведіть домашнього улюбленця

    Нехай це буде кошеня, щеня або якесь інше пухнасте створіння. Адже малюк з самого свого народження звик, що вся увага і ласка віддається тільки йому, і просто не вміє поки піклуватися про когось ще. А домашня тварина якраз може стати першою живою душею, за якою малюк буде вчитися доглядати, піклуватися, годувати і грати. Особливо незамінні волохаті няньки в тих сім’ях, де росте тільки одна дитина. А адже вони вчать дітей і найголовнішого — відповідальності за інших.

    Крок 2. Робіть гарні вчинки разом

    На прогулянці годуєте разом голубів крихтами, купуйте для бабусі продукти, давайте і малюкові щось нести з супермаркету. Нехай дитина побачить по вашому обличчю, що комусь допомагати — це здорово, це приємно, це піднімає настрій.

    Адже філософствувати про добро і його користь можна багато. Але всі ми в душі трохи егоїсти, і якщо щось і робимо, то однозначно з користю для себе. Чистого альтруїзму не існує — стверджують психологи. Навіть коли ми безоплатно щось комусь даруємо, ми отримуємо багато позитивних емоцій, які нам приносять задоволення. Щоб виховати дитину добою, навчіть малюка того, що від добрих вчинків стає радісно. Нехай у нього стійко закріпиться така асоціація.

    Крок 3. Поважайте особистий простір малюка

    Найгірший приклад спроби навчити малюка ділитися з іншими — це відбирати у нього силою його машинку, щоб віддати іншій дитині, яка її попросила. Як не смішно це звучить, а чинимо ми так часто. І забуваємо, що чим менша дитина, тим ширше її «Я»: це і я, і моя мама, і мої іграшки. Тому дитина до 3-х років рідко добpoвільно ділиться з іншими. Її можна поки навчити тільки обмінюватися. А змушувати — це прямий шлях до розвитку жадібності і егоїстичності.

    Крок 4. Читайте добрі казки

    Наприклад, герої російських народних казок в більшості своїй якраз вчать альтруїзму і добра. Нехай малюк полюбить таких героїв. Обговорюйте їх вчинки, питайте, як би він вчинив у тій чи іншій ситуації.

    Крок 5. Не впадайте в крайнощі

    Нерідко досить жадібні і ревниві дітки ростуть у тих мам, які занадто активно вчать своїх чад добру. Що, природно, викликає зворотну реакцію. Не потрібно вчити малюка роздавати свої іграшки всім або ніколи не давати здачі. Все повинно бути в міру, і здоровий егоїзм ще нікому не завадив.

    Як би парадоксально це не звучало, але, щоб виховати дитину доброю і навчити дбати про інших, самій мамі потрібно стати хоч трохи егоїстичною — знаходити час для самої себе і для свого відпочинку, піклуватися і про себе, навчити малюка поважати інших і їх потреби також , як і свої.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.