• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Єврокомісія дала зелене світло на добудову Росатомом атомної станції в Угорщині – Сіярто

    Опубликовано: 2023-05-29 14:30:48

    Європейська комісія дала зелене світло на подальшу участь Росатому в добудові єдиної угорської атомної електростанції "Пакш". Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

    "Зі змінами до контракту та зеленим світлом Європейського Союзу Пакш-2 можна буде ввести в експлуатацію на самому початку наступного десятиліття", – сказав Сіярто.

    Міністр нагадав, що контрактам, укладеним на нові блоки в Пакші, вже дев’ять років, і за цей час змінилися правові та технічні умови. Будапешт передав до Євросоюзу зміни до контрактів для затвердження згідно з європейським законодавством, і Європейська комісія їх схвалила.

    АЕС "Пакш" побудована за радянським проєктом і має чотири енергоблоки ВВЕР-440 загальною потужністю 2000 МВт. Енергоблоки були запущені в 1983–1987 роках, термін їх експлуатації закінчується між 2032 і 2037 роками.

    Документи про будівництво двох нових енергоблоків АЕС "Пакш" (Пакш-2) з реакторами типу ВВЕР-1200 покоління 3+ Росатом та угорська MVM підписали наприкінці 2014 року, проте проєкт загальмувався через тривалу процедуру отримання схвалення від Єврокомісії.

    Враховуючи географічні особливості Угорщини, атомна енергетика найкраще може забезпечити незалежність від міжнародного енергетичного ринку, наголосив голова МЗС.

    "Ядерна енергетика має вирішальне значення для Угорщини, і будівництво нових блоків АЕС "Пакш" є довгостроковою гарантією безпеки енергопостачання Угорщини", – додав Сіярто.

    У серпні 2022 року Угорщина видала Росатому ліцензію на будівництво АЕС "Пакш-2", попри те що компанія бере участь у захопленні Запорізької АЕС в Енергодарі. Росіяни збираються побудувати два енергоблоки ВВЕР-1200 третього покоління, збільшивши потужність атомного об'єкта у Пакші удвічі.

    Саме цей проєкт є однією з причин, чому Угорщина активно виступає проти будь-яких санкцій щодо ядерного сектору Росії.

    Віра Касіян

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.