• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дитина одна вдома: ситуації, які краще передбачити

    Опубликовано: 2023-05-24 10:28:08

    Після школи дитина сидить вдома одина. Чим він там займається? Серце не на місці … Без паніки!

    Буває, навіть більш дорослі діти без нагляду займаються дурницями, що ж говорити про учнів молодших класів? У них зовсім немає життєвого досвіду … Як застерегти дитину від нещасних випадків, як переконатися, що він не відкриє двері чужому? Тривога не дає розслабитися, і ти телефонуєш додому. Важко стати самостійним, якщо тобі не довіряють і контролюють. І тобі, і дитині допоможуть три правила.

    Правило № 1. Підготуй дитину.
    Перш за все переконайся, що син або дочка вміють:

    • користуватися телефоном;

    • розігрівати собі їжу;

    • орієнтуватися в часі.

    І звичайно, запитай: чи хоче він бути один,чи не боїться? (Ти ж не хочеш, щоб з переляку він зачинився у ванній?) Спочатку зроби серію «проб»: йди в магазин — на 15 хвилин, півгодини, годину. Якщо дитина без пригод залишається одина, вона готова.

    Правило № 2 .Придумай, чим зайняти.
    Він може весь час просидіти біля телевізора. Почне маятися від нудьги і дістане коробку з небезпечними інструментами. Або висунеться в розчинене вікно: чи гуляють хлопці?

    Заздалегідь проговори, чим він займатиметься. Запропонуй різні варіанти (нову книгу, конструктор, фарби). Не забудь про завдання: треба прибрати кімнату і, звичайно, зробити «домашку». Використовуй наочні засоби планування: наклей листочки з завданнями на коркову дошку. Зробив один пункт — листок можна зняти. Домовся, що зі зробленими уроками дитина має право грати, дивитися телевізор або займатися чим-небудь ще на свій розсуд. Домовся і про систему санкцій — якщо робота не виконана.

    Правило № 3. Програй ситуації.
    Навіть для школяра слова «нікому не відкривай» — абстракція. Програй ситуацію, разом придумавши, що відповідати наполегливій незнайомцю біля дверей. Наприклад, можна сказати так: «Мама зараз в душі і не може підійти». Повісь прямо у вічка нагадування: «Не відкривай». Зроби наочну напоминалку з картинками і на випадок різних небезпек — куди дзвонити при пожежі або якщо стало недобре. Не забудь внести в цей список і телефон «перевіреної» сусідки, знайомої — людини, яка зуміє швидко виручити.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.