• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Більше половини великих озер світу висихають через зміну клімату

    Опубликовано: 2023-05-22 17:00:04

    Більш ніж половина великих озер і водосховищ у світі зменшилася з початку 1990-х років. Головна причина - зміна клімату. Дана тенденція посилює занепокоєння щодо води для сільського господарства, гідроенергетики та споживання людьми, показало дослідження, опубліковане в четвер, повідомляє Reuters, пише УНН.

    Деталі

    Група міжнародних дослідників повідомила, що деякі з найважливіших у світі джерел прісної води – від Каспійського моря між Європою та Азією до озера Тітікака в Південній Америці – втрачають воду із сукупною швидкістю близько 22 гігатонн на рік протягом майже трьох десятиліть. Це приблизно в 17 разів перевищує обсяг озера Мід, найбільшої водойми Сполучених Штатів.

    Гідролог з Університету Вірджинії Фанфан Яо , який очолював дослідження в журналі Science, зазначив, що 56% зменшення кількості природних озер викликано у більшості  потеплінням клімату, але й споживання людством також вплинуло на це.

    Кліматологи загалом вважають, що посушливі території світу стануть сухішими внаслідок зміни клімату, а вологі – ще вологішими, але дане дослідження виявило значні втрати води навіть у вологих регіонах. «Це не слід ігнорувати», — сказав Яо.

    Довідково

    Вчені оцінили майже 2000 великих озер за допомогою супутникових вимірювань у поєднанні з кліматичними та гідрологічними моделями.

    Вони виявили, що нераціональне використання людиною, зміни кількості опадів і стоку, утворення опадів і підвищення температури призвели до зниження рівня озер у всьому світі, причому з 1992 по 2020 рік у 53% озер спостерігалося зниження.

    Майже 2 мільярди людей, які живуть у басейні висихаючого озера, постраждали безпосередньо, і багато регіонів останніми роками зіткнулися з нестачею.

    Дослідження виявило, що нераціональне використання людиною висушило озера, такі як Аральське море в Центральній Азії та Мертве море на Близькому Сході, а озера в Афганістані, Єгипті та Монголії постраждали від підвищення температури, що може збільшити втрату води в атмосферу.

    Юлія Крутякова

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.