• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українці назвали найвизначніші події і найбільші злочини під час війни - результати соцопитування

    Опубликовано: 2023-05-10 12:40:29

    Понад третина українців назвали найвизначнішими подіями російсько-української війни оборону Києва та Київщини (36%) і швидку окупацію Півдня країни - Херсонської області та Приазов’я (32%). Такі результати соцопитування, проведеного  соціологічною службою Центру Разумкова cпільно з Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва з 23 по 30 березня 2023 року.

    Згідно результатів соцопитування, 28% респондентів вразили бої за Маріуполь.

    Понад чверть українців, вважають важливим знищення флагмана Чорноморського Флоту ВМС РФ, ракетного крейсера “Москва” 14 квітня 2022-го року.

    Як нагадують в результатах дослідження, за 40 років це був перший у світі випадок потоплення флагманського корабля.

    “Ще більшого символізму цій події надавала, по-перше, співзвучність назви крейсера зі столицею держави-агресора, а по-друге, той факт, що Україна мала значно менш потужний надводний флот, ніж ЧФ РФ, тоді як Росія використовувала флот для створення ілюзії “імперської величі”, - пояснюють соціологи.

    У пам’яті українців закарбувалися: окупація ЗАЕС, протести херсонців проти окупантів, постачання західного озброєння, масовані ракетні удари тощо.

    Водночас немає якоїсь одної чи двох подій, які запам’яталися українців найбільше.

    Результати продемонструрвали регіональні відмінності в оцінці подій.

    Оборона Києва вразила близько 50% респондентів Центру, тоді як на Сході цей показник не перевищує 17%. Швидка окупація Півдня найбільше запам’яталася мешканцям Південного макрорегіону, тоді як контрнаступ ЗСУ на Харківщині став знаковою подією для мешканців Сходу.

    У відкритому запитанні про те, які події війни в українців особисто асоціюються з горем чи розпачем, респонденти здебільшого згадували не конкретні події, а наслідки воєнних злочинів з боку держави-терориста.

    Найбільше в українців з горем асоціюються загибель людей (23,8%), бомбардування і ракетні обстріли (21,9%), звірства в Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших місцях (16%), війна в цілому (6,3%).

    Серед воєнних злочинів найбільше у пам’яті українців закарбувалися розстріли та катування окупантами мешканців Бучі - 63,2%, операція з оборони Маріуполя - 43,8%, а також вбивство полонених військових, які захищали "Азовсталь", у таборі в Оленівці - 40,2%, розстріли і катування людей в Ізюмі - 35,6%.

    “Опитування показало, що найважливішими подіями, які сприяли підтримці морального духу й асоціюються з гордістю та перемогою, є як цілком конкретні військові операції, зокрема звільнення Херсона (15%), захист Харкова (11%), деокупація Київщини (10%), так і загалом позитивні емоції від звільнення окупованих територій (16%), гордість за українських військових (10%), відчуття згуртованості суспільства (9%)”, - зазначили організатори дослідження.

    Нагадаємо, згідно результатів опитування, які опублікували у березні, 13%  вірять, що переговори з Росією - “це дієвий спосіб досягнення миру, яким слід скористатися вже зараз”. 72% респондентів не згодні з цим твердженням.

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.