• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мільйонери залишають Норвегію через підвищення податку на багатство

    Опубликовано: 2023-04-12 13:00:57

    Рекордна кількість надбагатих норвежців почала покидати країну після того, як лівоцентристський уряд підвищив податки на багатство до 1,1%. Це більше, ніж загальна кількість супербагатих людей, які покинули країну за попередні 13 років.

    Понад 30 норвезьких мільярдерів і мультимільйонерів покинули Норвегію у 2022 році, повідомляє Тhe Guardian.

    Очікується, що цього року ще більше надбагатих людей покинуть країну через підвищення податку на багатство в листопаді, що коштуватиме уряду десятків мільйонів втрачених податкових надходжень.

    Податкова модель Норвегії полягає в тому, що кожен повинен робити внесок відповідно до фінансових можливостей, і тому ті, хто має більшу здатність платити податки, повинні платити більше.

    Зазначається, що багатьом не сподобалося таке підвищення податку і деякі мультимільйонери переїхали до Швейцарії, де податки значно нижчі. До прикладу - рибалка-мільярдер, який став промисловим магнатом К’єллом Інге Рьокке, який переїхав до італомовного кантону Лугано, неподалік від свого улюбленого місця відпочинку на озері Комо та столиці моди Мілані.

    64-річний Рьокке є четвертим найбагатшим норвежцем, його статок оцінюється приблизно в 19,6 млрд норвезьких крон (1,5 млрд фунтів стерлінгів). Його переїзд коштуватиме Норвегії близько 175 мільйонів норвезьких крон у вигляді втрачених податкових надходжень на рік.

    Почесний професор Норвезької бізнес-школи Оле Г'ємс-Онстад порівняв ситуацію, що склалася, із Brexit.

    "У Норвегії немає великої традиції завдавати собі шкоди, і потік підприємців, які виїжджають за кордон, став для нас чимось на кшталт шоку. Деякі політики, як ви знаєте, звинувачують у цьому заможних людей, але я думаю, що багатьом простим людям просто не подобається, що наші найкращі інвестори виїжджають", - сказав він.

    Торд Велланд Колстад, який інвестує у роздрібну торгівлю та лососеві ферми з власним капіталом у 1,5 мільярда норвезьких крон, переїхав до швейцарського Люцерна.

    "Це не те, чого я хотів, але посилення податкових правил нинішнім урядом означає, що у мене, як у засновника і відповідального власника, немає вибору", - сказав він.

    Тетяна Гойденко

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.