• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд має запропонувати інвесторам механізм страхування воєнних ризиків

    Опубликовано: 2023-04-07 13:46:20

    Український союз промисловців і підприємців за минулий рік провів надзвичайно багато зустрічей із діловими організаціями ЄС, підписав меморандум про співпрацю із Національною асоціацією виробників США, зміцнив договірну базу із бізнесом Фінляндії, Польщі, Франції тощо.

    Основна мета цих зусиль – залучити якомога більше інвестицій у проєкти із відбудови України, запуску тут нових виробництв та створення робочих місць. Це – запорука повернення мільйонів українських біженців додому та сильної економіки, що укріпить обороноздатність держави.

    Поза тим, в рамках цих перемовин іноземні інвестори неодноразово цікавилися, чи наявний в Україні механізм страхування воєнних ризиків. Держава, уряд мають запропонувати міжнародним партнерам, приватним капіталовкладникам дієвий і головне – робочий інструмент страхування. Одним із варіантів може бути створення спеціального фонду, який наповнюватимуть за рахунок національних коштів, допомоги Світового банку, ЄС, низки провідних країн-партнерів тощо.

    Прикладом вже виступив німецький уряд, що оголосив про страхування воєнних ризиків в Україні для німецьких інвесторів.

    «Проте лідируючу роль тут має мати Україна, що є і бенефеціаром таких проєктів, і гарантодавцем безпеки їх реалізації. Причому для інвесторів із будь-яких вільних, демократичних країн – чи то Євросоюзу, чи Азії, чи Америки. Коли є дієва структура страхування – залучається більше приватних ресурсів, що є визначальним у відновленні України від наслідків російської агресії», - наголосили в УСПП.

    Також тут вимагають проведення засідання Національної ради з питань відновлення України від наслідків війни і початок реалізації нею першого етапу Плану відновлення. Рада, що створена указом Президента ще в квітні 2022 року, досі не демонструє ні активності, ні конкретики в своїй роботі.

    В УСПП розповідають, що зараз більшість проєктів із відбудови інфраструктури чи соціальних об’єктів ведуться за ініціативи та кошти урядів європейських країн. Вони взяли «шефство» кожен над якимсь постраждалим регіоном. Так, наприклад, Литва вже провадить відбудову дитячого садочку в Ірпені та школи в Бородянці, куратором цих проєктів є УСПП.

    Втім, дуже важливо, щоб в Україну заходило якнайбільше приватних інвестицій, які б спрямовувалися не тільки на відновлення інфраструктури, але й вливалися в реальну економіку: нові виробництва, особливо інноваційні, сферу енергетики (зелений перехід) тощо. Є можливості робити це вже зараз – в умовно безпечних регіонах – не чекаючи закінчення війни, адже працююча економіка – це також той фактор, який наблизить перемогу.

    Загальні втрати від російської агресії перевищують 400 млрд. доларів, а за підрахунками національних експертів ця сума зростає до 700 млрд, якщо врахувати недоотриману економічну вигоду та прогноз втрат ВВП від неповернення якоїсь частини біженців.

    Тільки промисловість постраждала на 10 млрд. доларів. Ця сфера, поруч із відбудовою житлового фонду, інфраструктури, має бути пріоритетною в інвестуванні. Серед іншого, це ГМК, переробка, біометанові заводи, машинобудування, фармацевтика, випуск спеціалізованого обладнання.

    В УСПП прогнозують активний розвиток та безумовну інвестиційну привабливість оборонно-промислового комплексу України. Ми тут маємо унікальний досвід, причому не тільки експлуатації техніки західного зразка, але й випуску власних безпілотників, ракетних комплексів тощо.

    Діловий союз готовий працювати над створенням такого механізму страхування для інвесторів разом із урядом, парламентом, науковими інституціями.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.