• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ФРС змінюватиме ставку залежно від економічних даних

    Опубликовано: 2023-02-27 16:00:41

    Керівництво Федеральної резервної системи вважає, що уповільнення темпів зростання споживчих цін призведе до припинення зростання процентних ставок цього року. Про це свідчить протокол останнього засідання Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC).

    Підсумки засідання
    При цьому рішення прийматимуться залежно від економічних даних, що надходять.

    За підсумками засідання, що пройшло 31 січня — 1 лютого, ФРС підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) на 25 базисних пунктів, тепер її діапазон становить 4,5−4,75% річних. Рішення було ухвалене членами FOMC одноголосно та збіглося з прогнозами більшості економістів та аналітиків.

    На попередньому засіданні Федрезерв збільшив ставку на 50 б.п., а раніше піднімав її чотири рази поспіль на 75 б.п. Наразі розмір ставки є максимальним із 2007 року.

    Протокол останнього засідання показує, більшість керівників ФРС висловилися підвищити ставку на 25 б.п. На їхню думку, уповільнення темпів зростання вартості запозичень є найкращим способом управління ризиками.

    «Майже всі учасники засідання погодилися з тим, що на цій зустрічі доцільно підняти цільовий діапазон ставки на 25 базисних пунктів, — йдеться в протоколі. — Багато хто з них зазначив, що подальше уповільнення темпів підвищення ставок дозволить їм краще оцінити прогрес економіки у досягненні цілей FOMC за максимальною зайнятістю та ціновою стабільністю».

    Проте кілька членів Комітету висловилися за збільшення ставки на 50 б.п. або заявили про згоду підтримати таке підвищення, пише The Wall Street Journal. «Недостатньо обмежувальна» грошово-кредитна політика «може зупинити недавній прогрес у стримуванні інфляційного тиску», вважають вони.

    Керівники Федрезерва наголошують, що інфляційний тиск не зникне відразу, і з цієї причини центральному банку, ймовірно, доведеться довше утримувати відсоткові ставки на вищому рівні для того, щоб повернути інфляцію до цільового рівня 2%.

    «Учасники засідання зазначили, що обмежувальну політику необхідно буде підтримувати доти, поки дані, що надходять, не принесуть впевненості в тому, що інфляція знаходиться на шляху стійкого зниження до рівня 2%, що, ймовірно, займе деякий час», — йдеться в протоколі.

    Нагадаємо
    2022 року FOMC підвищував її сім разів — на 25 б.п. у березні, на 50 б.п.в травні та на 75 б.п. — у червні, липні, вересні та листопаді. У грудні ставку підвищили на 50 б.п.

    Починаючи з березня ставка зросла в сукупності на 425 (+25 б.п. = 450 б.п.). До цього ставку не підвищували з 2018 року. Протягом двох років — з березня 2020 року до березня 2022 року — ставка перебувала на рівні 0−0,25% річних.

    Інф. minfin.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.