• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • МВФ покращив прогноз зростання світової економіки

    Опубликовано: 2023-02-01 17:00:41

    Світова економіка продовжить сповільнюватися, але на тлі ознак стійкості та відновлення активності в Китаї прогноз щодо темпів зростання світового ВВП у 2023 році покращено до 2,9 відсотка, що на 0,2 в.п. більше, ніж очікувалося в жовтні, повідомили в Міжнародному валютному фонді, пише УНН.

    Цитата

    "Ми трохи підвищили наші прогнози економічного зростання на 2022 і 2023 роки. Зростання світової економіки сповільниться з 3,4 відсотка у 2022 році до 2,9 відсотка у 2023 році, а потім підвищиться до 3,1 відсотка у 2024 році", - йдеться в заяві МВФ.

    Деталі

    За даними МВФ, очікується, що світова економіка сповільниться цього року перед відновленням наступного року. Зростання залишиться слабким за історичними мірками, оскільки боротьба з інфляцією і війна росії в Україні негативно позначаються на економічній активності, кажуть у Фонді.

    Попри ці стримувальні фактори, перспективи розвитку виглядають менш похмурими, ніж у жовтневому прогнозі, і можуть бути поворотним моментом, коли економічне зростання мине нижню точку, а інфляція знизиться, зазначили в МВФ.

    Як зазначено, для країн з розвиненою економікою сповільнення економіки буде більш вираженим, зі зниженням з 2,7 відсотка торік до 1,2 відсотка і 1,4 відсотка цього і наступного року. У дев'яти з 10 країн з розвиненою економікою, найімовірніше, відбудеться сповільнення економічної активності, повідомляють у МВФ.

    Зростання в США сповільниться до 1,4 відсотка у 2023 році, оскільки підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою впливатиме на економіку. Умови в зоні євро є більш складними, попри ознаки стійкості до енергетичної кризи, м'яку зиму і щедру фінансову підтримку. Зважаючи на посилення грошово-кредитної політики Європейського центрального банку та негативного шоку умов торгівлі внаслідок підвищення цін на імпортовані енергоносії, очікується, що цього року зростання сягне дна в 0,7 відсотка.

    Група країн з ринком, що формується, і країн, що розвиваються, уже пройшла нижню точку спаду, водночас очікується, що зростання трохи підвищиться до 4 відсотків і 4,2 відсотка цього і наступного року.

    Минулого року обмеження і спалахи COVID-19 у Китаї послабили економічну активність. З відновленням у країні економічної діяльності в МВФ бачать підвищення зростання до 5,2 відсотка цього року в міру відновлення активності та мобільності.

    Зазначаэться, що позитивним моментом є ситуація в Індії. На неї разом з Китаєм цього року припадатиме половина світового зростання, порівняно з десятою частиною для США і зони євро разом узятих. Очікується, що цього року глобальна інфляція знизиться, але навіть до 2024 року прогнозована середньорічна загальна і базова інфляція, як і раніше, будуть вищою, ніж до пандемії, у більш ніж 80 відсотках країн.

    Що стосується інфляції, то, за даними МВФ, ризики для перспектив розвитку, як і раніше, зміщені в бік погіршення ситуації, хоча з жовтня несприятливі ризики пом'якшилися і деякі позитивні чинники набули актуальності.

    Нагадаємо

    Голова МВФ Крісталіна Георгієва вважаєщо для більшої частини світової економіки 2023 рік буде важким.

    Юлія Шрамко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.