• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Глобальну економіку очікує складний рік — дослідження Європалати

    Опубликовано: 2023-01-26 09:00:10

    Відповідно до глобального економічного дослідження Європалати, міжнародне ділове співтовариство очікує складного 2023 року під знаком геополітичної напруги, високої інфляції та енергетичної кризи. Про це повідомляє Reuters.

    Деталі
    У звіті, заснованому на відповідях торгівельних і комерційних організацій, які представляють близько 70% світового економічного виробництва, йдеться, що тривала геополітична напруженість і нестабільність є головними викликами для світової економіки цього року.

    «У короткостроковій перспективі ми перебуваємо у складній економічній ситуації», — сказав Reuters президент Європалати Люк Фріден.

    Учасники зі Сполучених Штатів і Великої Британії вважають серед головних проблем зростання інфляції, спричинене різким зростанням цін на продовольство та енергоносії.

    «Інфляція все ще занадто висока», — сказав Фріден, додавши, що протягом року мають спостерігатися покращення щодо основних рушійних факторів — цін на енергоносії та проблем з ланцюгами поставок.

    За його словами, проблеми з ланцюгом поставок не будуть вирішені миттєво, враховуючи вплив пандемії COVID-19 і війни в Україні. Він також очікує деяких покращень у другій половині 2023 року.

    Енергетична безпека викликає особливе занепокоєння в Європейському Союзі. Хоча Європа багато чого досягла під час кризи, скоординовано купуючи енергію та інвестуючи більше у відновлювані джерела енергії.

    Прогнози щодо ВВП
    Учасників опитування запитали про їхні очікування щодо зростання реального валового внутрішнього продукту в їхній країні чи регіоні на 2023 рік, які порівнювали з базовими прогнозами Міжнародного валютного фонду.

    Учасники зі США та Китаю мали такі ж оцінки зростання реального ВВП, як і МВФ, тоді як прогноз Британської торгової палати про падіння економіки на 1,3% був набагато песимістичнішим, ніж зростання на 0,3%, прогнозоване МВФ.

    У єврозоні прогнози здебільшого відповідали прогнозам МВФ, хоча й відрізнялися від країни до країни. Торгово-промислові палати Іспанії та Італії були більш оптимістичними, ніж МВФ, тоді як їхні колеги з Німеччини передбачають більше уповільнення, ніж МВФ.

    Однак прогноз торгово-промислові палати Німеччини про скорочення ВВП на 3,0% у 2023 році був ще осінню 2022 року, і економічне середовище значно покращилося за останні місяці. Деякі економісти тепер кажуть, що найбільша економіка єврозони може уникнути рецесії.

    Дослідження
    Глобальне економічне дослідження Європалати 2023 проводилось в листопаді та грудні 2022 року.

    Європалата — це Асоціація європейських торгово-промислових палат. Асоціація є однією з найбільших організацій, яка представляє понад 20 млн підприємств у Європі через 45 членів (43 національні асоціації торгово-промислових палат та 2 транснаціональні організації) та європейську мережу з 1700 регіональних та місцевих палат. На підприємствах-членах зайнято понад 120 мільйонів людей.

    Мирончук Роман

    Інф. minfin.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.