• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Поляків спитали, чи хочуть вони міняти злотий на євро: 64% відповіли «ні»

    Опубликовано: 2023-01-11 13:00:57

    Переважна більшість громадян Польщі не хочуть, щоб їхня країна переходила на євро. Про це свідчать результати опитування соціологічної компанії IBRiS, проведеного на замовлення Радіо ZET.

    Лише кожен четвертий респондент хотів би замінити злотий на єдину європейську валюту.

    Опитування показало, що лише 14,7% поляків повністю згодні з твердженням "Польща повинна перейти на євро замість польського злотого". Ще 9,8% схиляються до цього варіанту.

    Але 49% поляків категорично проти переходу на євро і ще 15,2% – скоріше проти.

    Решта респондентів – 11,3% – не сформували власну думку щодо цього питання.

    Більшість респондентів, які не хочуть міняти злотий на євро, проживають у сільській місцевості (70%) та невеликих містах із населенням до 50 000 мешканців (75%). У великих містах із населенням понад 250 000 жителів противників євро набагато менше – тільки 48%; тоді як 42% хотіли б перейти на євро.

    Виборці польської коаліції становлять найбільшу групу противників запровадження євро – цілих 97%. Серед опозиційних виборців 44% респондентів хотіли б замінити злотий європейською валютою, а 43% – проти цього.

    Опитування проводилось 5-7 січня методом телефонного інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI), у ньому взяли участь 1100 осіб.

    Результати дослідження для видання прокоментував економіст Богуслав Грабовський, який був членом економічної ради, створеної колишнім прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском у 2010 році.

    "64% поляків не хочуть євро? Цей результат доводить, що поляки гадки не мають, про що говорять", – сказав він, визнавши, що це цілком нормально. "У мене є мозок, але я гадки зеленої не маю про посіви в сільському господарстві чи вирощування свиней. І це не говорить про мене погано", – пожартував він.

    Андрій Водяний

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.