• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Скасування аукціонів у Prozorro допустиме тільки як тимчасовий захід, а не на весь період воєнного стану

    Опубликовано: 2023-01-06 10:18:19

    Уряд тимчасово змінив правила проведення торгів на Prozorro: на час воєнного стану та протягом 90 днів з часу його припинення чи скасування вони будуть проводитися без аукціонів. Відповідна постанова №1495 вступила в дію з 3 січня цього року.

    Чиновники назвали це відповіддю на блекаути і неможливістю багатьох підприємців вчасно подати заявку. Водночас, деякі експерти побоюються зростання корупційних ризиків при відміні аукціонів.

    Український союз промисловців і підприємців сподівається, що таке рішення щодо скасування аукціонів при держзакупівлях є тимчасовим, а уряд шукатиме варіанти надання рівних умов для бізнесу щодо участі в них.

    Ділова громада підкреслює, що із бізнес-асоціаціями це питання не обговорювалося, тому виглядає несподіваним кроком. Особливо зараз, коли Україна набула статусу кандидата на вступ до ЄС і будь-які натяки на корупційні ризики є шкідливими для процесу отримання членства.

    “Також відсутність аукціонів - відсутність економії бюджетних коштів при закупівлях. Це також важливе питання, особливо враховуючи падіння ВВП за підсумками року на 32% і велику залежність бюджету від зовнішнього фінансування, емісії гривні і т.д.”, - наголосили в УСПП.

    Тому логічним буде зробити ініціативу тимчасовою - до віднайдення справжнього рішення подолання негативного впливу блекаутів на бізнес. Екстраполювати його на весь період воєнного стану + 3 місяці по його завершенню - означає відміну торгів мінімум на рік, виходячи із поточних прогнозів.

    При тому, що крім цінності самих аукціонів як створення конкурентного поля та економії бюджетних коштів, торги також сприяють відкритості ринку, коли кожен учасник може ознайомитися із ситуацією.

    Окрім того, УСПП звертається до уряду і податкової щодо наведення ладу із блокуваннями податкових накладних і нормативному закріпленню відстрочки подання фіскальної звітності через причину відсутності електроенергії і інтернету. Нагадаємо, якщо бізнес не подає протягом 3 днів відповідну звітність до електронної системи, податкові накладні блокуються, а це призводить до подальшої втрати часу, нарахування штрафів та інших проблем у підприємницькій діяльності.

    УСПП вже провів низку зустрічей із ДПС України з цього приводу, працює спільна робоча група. Також Антикризовий штаб допомоги бізнесу при УСПП направив Кабміну згадані пропозиції.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.