• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відновлення України має базуватися на провідному європейському принципі «Енергоефективність передусім»

    Опубликовано: 2022-11-18 08:04:19

    Відновлення України має відбуватися на основі керівного принципу європейської кліматичної та енергетичної політики – «Енергоефективність передусім». Це передбачено Законом України «Про енергетичну ефективність» та відповідає євроінтеграційному курсу країни.

    На цьому наголосила Марія Малая – перший заступник Голови Держенергоефективності на дискусії «Післявоєнна модернізація українських міст та громад: більш екологічні, енергоефективні та стійкі до змін клімату» на платформі павільйону України в рамках Конференції ООН зі змін клімату COP 27.

    «Сьогодні ми, українці, намагаємося подолати та пережити найбільшу енергетичну кризу, але живемо з думкою про майбутнє відновлення та розвиток нашої країни. Підхід до відбудови має бути системним і включати як кроссекторальні, так і галузеві заходи енергоефективності та декарбонізації для різних сфер національної економіки та рівнів управління», - пояснила Марія Малая.

    Сьогодні Україна перейшла до сучасних європейських практик політики енергоефективності.

    За участю Держенергоефективності ведеться робота над створенням умов для впровадження таких міжсекторальних заходів енергоефективності, як енергоменеджмент, енергосервіс, енергоаудит, енергоефективні закупівлі, еко-дизайн та інші.

    До прикладу, впровадження систем енергоменеджменту є найбільш ефективним за співвідношенням інвестицій та результату. Адже без масштабних фінансових вкладень можна знизити споживання енергії на 5-15%.

    Обов’язкове місце у процесі відбудови мають знайти галузеві заходи енергоефективності та декарбонізації.

    Зокрема, трансформація енергетичного сектору має включати не лише заміну зруйнованих енергогенеруючих потужностей та збільшення використання відновлюваних джерел, але й створення цілих енергетичних кластерів.

    До прикладу, доцільно розвивати біоенергетику в синергії з іншими видами відновлюваної енергії, сільським господарством, енергоефективним виробництвом, враховуючи потенціал регіонів.

    Для розвитку та декарбонізації промисловості потрібно будувати індустріальні парки. В Україні вже діє відповідний закон.

    У процесі реконструкції будівель слід звернути увагу на будівництво NZEB-будинків (із близьким до нульового рівнем споживанням енергії). Наше завдання - створити нове кліматично нейтральне покоління насамперед  громадських будівель.

    «Вочевидь, відновлення України, з одного боку, є справжнім викликом для всіх українців, а з іншого - це величезна можливість побудувати енергонезалежну та кліматично нейтральну економіку, яку ми не можемо дозволити собі упустити», - наголосила Марія Малая.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.