• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бізнес очікує від нового голови Нацбанку виваженої валютно-курсової політики та посилення кредитування економіки

    Опубликовано: 2022-10-06 10:24:08

    Відставка голови Національного банку України Кирила Шевченка напередодні перемовин із МВФ та ключових міжнародних донорів потребує швидкого призначення на цю посаду професіонала, котрий, до того ж, розумітиме необхідність системної взаємодії із ВРУ, Кабміном та бізнесом.

    На цьому наголосили в Українському союзі промисловців і підприємців.

    Тут в цілому позитивно оцінили  «спадок», залишений К.Шевченком. Попри війну була утриманий достатній рівень ліквідності банківської системи, хоча додаткова емісія гривні і негативно вплинула на курс національної валюти.

    Також непогоджене рішення з підприємницькими, інвестиційними та навіть урядовими колами  щодо підвищення облікової ставки до 25% без компенсаторних заходів стало шоковим для бізнесу. Дорогі кредитні ресурси, їх недоступність посилюють брак обігових коштів у виробників та експортерів.

    «Наполягаємо, щоб новий очільник НБУ звернув увагу на потребу розширення програми кредитування підприємців і промисловців, малого і середнього бізнесу як драйвера економічного зростання і збереження робочих місць під час воєнного часу», - зауважив президент УСПП Анатолій Кінах.

    В діловому союзі відкриті до співпраці, зокрема, пропонують провести цільове спільне засідання з представниками Кабміну та Нацбанку, щоб обговорити ресурсний «голод» українських підприємств.

    «Від НБУ залежить дуже багато. Це і валютно-курсова політика, і перемовини із міжнародними партнерами. Бюджет країни практично наполовину підтримується за рахунок запозичень, грантів. Зараз, як ніколи, Нацбанк повинен демонструвати прозору, незалежну, ефективну роботу, перебувати в системних і результативних комунікаціях з міжнародними партнерами та вітчизняними виробниками», - підкреслюють в УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.