Білок, що виробляється печінкою і стимулює утворення жирових відкладень, може бути відповідальний за розвиток ожиріння, як з’ясували китайські вчені з Університету Уханя.
У ході дослідження вчені помітили, що коли у мишей менш активно утворювалися ліпіди в печінці, посилювався синтез жирної кислоти безпосередньо в жировій тканині і розвивалося ожиріння.
Генетичний аналіз наштовхнув учених на білок Gpnmb, що виділяється печінкою: саме він активізував синтез жирної кислоти в білому жирі (запасає енергію), зменшував витрата енергії і підвищував показники інсулінової стійкості.
Тоді вчені вирішили «вимкнути» білок Gpnmb, ввівши в організм мишей особливе антитілом, яке гальмувало активність білка в печінці. Як результат, вага мишей зменшився, вироблення тепла в ході спалювання калорій збільшилася і чутливість до інсуліну підвищилася.
e-news.com.ua