• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Освіта під час війни: як пройшла Друга всеукраїнська конференція лікарняних учителів

    Опубликовано: 2022-08-15 10:32:41

    Від початку війни в Україні зруйновано повністю 230 навчальних закладів, а понад 2200 — постраждали від бомбардувань. Країна готується до нового навчального року, але яким він буде в умовах війни? Як діти та вчителі мають бути психологічно готовими до цього? Це і стало темою Другої всеукраїнської онлайн конференції лікарняних учителів в Україні, яка відбулася 8-9 серпня. Організаторами виступили мережа Шкіл Супергероїв та ГО Small Heart with Art за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

    Минулого року під час Першої всеукраїнської онлайн конференції лікарняних учителів мова йшла про освіту в лікарні. Про права дітей, які тривалий час мусять перебувати на стаціонарі і через це буквально випадають із соціального життя та навчального процесу. Але цього року війна лише загострила проблему. Діти отримують важкі поранення, діти потрапляють в лікарні після евакуації з окупованих територій чи зруйнованих міст. І зараз перед лікарняними педагогами та й перед педагогами в загальноосвітніх закладах стоїть нагальне питання — підтримати дітей та зробити все, щоб українська школа вийшла у цій війні переможцем.

    Саме тому ще на початку конференції у своєму вітальному слові до педагогів Наталія Мосейчук — телеведуча 1+1 і марафону Єдиних новин, кураторка Школи Супергероїв та проєкту Право на освіту — відзначила:  «Ви абсолютні герої освітнього фронту, які не кинули своїх дітей і без перерви на війну продовжуєте вчителювати. Герої. Ви. Просто ви цього ще не усвідомлюєте!».

    Цього року до конференції долучилися 338 слухачів. Не в останню чергу тому, що однією з основних тем була психологічна підтримка — дітей, батьків та себе під час роботи. Одним зі спікерів конференції стала Олена Анопрієнко — завідувачка Центру медико-психологічної-соціально-реабілітації допомоги НДСЛ «Охматдит». Адже саме ця лікарня від початку бойових дій приймала найважчих пацієнтів.

    Інструментами базової психологічної підтримки та методами, як виявити в класі дітей з ПТСР, поділилася дитяча психіатриня та психотерапевтка Наталія Масяк. А спеціалістка з КПТ-психотерапії (когнітивно-поведінкова терапія) Марія Олійник розповіла про методи боротьби з емоційним вигоранням. 

    Окрім того, всі учасники конференції змогли взяти участь у робочій сесії — годині психології від експертки з Ізраїлю Ціпори Ромм-Соскін, яка працює дефектологинею та КПТ-психотерапевткою і є магістром у галузі педагогічної психології та освіти. Під час сесії всі учасники познайомилися із техніками стабілізації при стресі. 

    Зараз учитель виконує роль не лише наставника, він став другом та підтримкою. Про тісну співпрацю медичного персоналу та освітян задля повної психологічної реабілітації дітей говорила Ірина Микитчак, заступниця міністра охорони здоров'я України.

    Тема емоційного виснаження під час війни стала однієї з провідних, але щоб підтримати всіх учасників, у спеціальній дискусії «Вчителі в ЗСУ та окупації» взяли участь викладачка української мови з Херсону Тетяна Чумак і вчитель Олександр Чучаєв, який зараз перебуває на передовій. Тетяна поділилася своїм досвідом проведення уроків онлайн в умовах окупації. І наголосила, що: «Війни виграються в школі. У нас немає запасної України, ми маємо змінити свій наратив у класах, ми маємо виховувати дітей в любові та повазі до своєї культури та національності». А Олександр додав, що зараз у лавах ЗСУ
    перебуває багато українських учителів, а всім, хто лишається на освітньому фронті варто лишатися прикладом для своїх учнів.

    Попри війну, новий навчальний рік стартує у вересні 2022 року, тому про можливості онлайн-освіти та її інструменти поговорили з Анною Косарєвою, співорганізаторкою ГО Мейкерспейс (львівська науково-технічна лабораторія з різними курсами, де дітей вчать через практику). А про те, як та де отримати підтримку в освіті дітей з особливими потребами розповіла державна експертка Ольга Набоченко. 

    Історія має нас вчити, саме тому про аспекти освіти під час Другої світової війни розповіла Ольга Дудар — кандидатка історичних наук та доцентка кафедри історичної та громадської освіти ІПО КУ імені Бориса Грінченка, методистка Всеукраїнської школи онлайн. І сподіваємося, що цього разу нам вдасться використати весь досвід попередніх уроків історії та вибороти ліпше майбутнє
    для наших дітей. Саме для цього вчителі у школах та лікарнях несуть свою варту.  

    «Цьогорічна конференція була присвячена психологічній підтримці, бо щоб давати, потрібно звідкись і черпати ресурси. Наші вчителі — герої. Вони оперативно  переформатували свою роботу і тримають освітній фронт. Викладачам із Харкова та всіх міст, куди прилітає, із Херсона й усіх окупованих міст неймовірна подяка. Вчителям в ЗСУ — низький уклін! Навіть із зони бойових дій приєдналися до конференції, аби поговорити з колегами! Це неймовірна підтримка. Велика гордість, що живемо з такими вчителями в одній країні!” — зазначила Євгенія
    Смірнова, в. о. директора Державної установи «Школа Супергероїв», засновниця Громадської організації «Маленьке серце з мистецтвом», мережі Шкіл Супергероїв.

    За будь-якими додатковими матеріалами, коментарями ви можете звертатися безпосередньо до засновниці Школи Супергероїв — Євгенії Смірнової info@smallheartwithart.org

    Запис трансляції конференції незабаром буде розміщено на Ютуб каналі

    https://www.youtube.com/channel/UCy4J4pnDUj1DwYwgNtQIhXQ/videos

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.