• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Медичне диво: з’явився пристрій, який дозволяє німим людям говорити

    Опубликовано: 2022-08-13 14:48:16

    Поки що розробка китайських вчених дозволяє імітувати елементарні слова. Але майбутнє не за горами, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Китайські вчені розробили тонкий штучний «голосовий апарат», який кріпиться на шиї, як тимчасове татуювання. Пристрій може переводити найменші рухи шкіри у звуки. Вони сподіваються, що коли-небудь більш просунута версія апарату дозволить німим розмовляти з відносною легкістю, інформує Ukr.Media.

    Ми сприймаємо мову як щось само собою зрозуміле, але насправді це дуже крихке явище. Приблизно 8 осіб на 10 000 німі від народження, а багато хвороб і нещасних випадків призводять до пошкодження голосових зв’язок, які несуть за собою порушення мовлення.

    Існує багато причин, через які можна позбутися дару мови. Це і порушення типу заїкання та апраксії, за якої людина плутає склади, і хвороби рухового нейрона, які вражають м’язи, необхідні для артикуляції. Крім того, мовленнєві порушення можуть бути викликані мозковими травмами, інсультом, розсіяним склерозом і навіть аутизмом.

    В одних тільки США більше двох мільйонів людей потребують цифрових методів «адаптивної альтернативної комунікації» для спілкування. Наприклад, покійний Стівен Хокінг користувався голосовим синтезатором, який перетворював текст в мову — той самий роботичний голос, який став асоціюватися з Хокінгом.

    Сьогодні вчені працюють над більш складними технологіями підтримки голосу. Наприклад, пристрій, що використовує вживлені в мозок електроди, може вловлювати і розшифровувати нейронні сигнали — тобто те, що людина хоче сказати, — а потім перетворювати їх у цифровий сигнал, який розпізнається синтезатором голосу.

    А китайські дослідники з Інституту мікроелектроніки і Пекінського національного дослідницького центру інформатики та технологій розробили прототипи, які вимірюють рухи людської шкіри (наприклад, пульс) і перетворюють їх в інші види енергії (наприклад, звуки).

    Попередній прототип, який перетворював шкірні коливання у звуки, треба було прикріплювати до шкіри, і носити його довгий час було незручно. Але нова версія, описана в журналі ACS Nano, настільки тонка, що наноситься на шию, як тимчасове татуювання, — з допомогою води!

    Голосовий апарат складається з графену з лазерною розміткою на тонкій плівці. Його розміри — всього 1,5 × 3 см, тобто приблизно вдвічі більші нігтя на великому пальці.

    Для демонстрації пристрою учені закріпили плівку на горлі добровольця, підключивши її до невеликої наручної пов’язки, в якій вмістилися плата, мікрокомп’ютер, підсилювач потужності і декодер. Коли доброволець імітував мовні рухи, при цьому не виштовхуючи повітря і не видаючи звуків, пристрій перетворював ці руху у звук.

    Поки що це лише елементарні слова типу «так» і «ні», але вчені кажуть, що в майбутньому люди з порушеннями мовлення зможуть використовувати новий пристрій для повноцінної мови.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.