• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Телескоп «Джеймс Вебб» зробив знімок найдальшої з відомих зірок у Всесвіті

    Опубликовано: 2022-08-03 13:30:06

    Космічний телескоп "Джеймс Вебб" побачив найдальшу з відомих зірок у Всесвіті. Вчені відкрили її лише на початку цього року.

    Як пише Space, зірка Еарендель названа так на честь персонажа із "Сильмариліона", приквела "Володаря кілець" Толкіна. Її виявили завдяки явищу гравітаційного лінзування, одержаного космічним телескопом "Хаббл".

    Зірка, промінь світла якої дійшов до Землі за 12,9 мільярда світлових років, настільки тьмяна, що знайти її на новому зображенні, зробленому космічним телескопом Джеймс Вебб, досить складно. По суті, Еарендель – це крихітна біла точка під скупченням далеких галактик.

    "Вебб" був розроблений, щоб побачити перші галактики, що виникли в молодому Всесвіті впродовж перших сотень мільйонів років після Великого вибуху. Астрономи, однак, не думали, що їм вдасться побачити окремі зірки цього першого покоління сонць, які сформувалися на той час. Але гравітаційне лінзування може дозволити їм зазирнути всередину цих ранніх зіркових угруповань у деталях.

    Гравітаційне лінзування полягає в тому, що надзвичайно масивні тіла, такі як скупчення галактик або надмасивні чорні діри, заломлюють світло від об'єктів за ними. Коли світло проходить повз таке тіло, воно поводиться так, ніби проходить через лінзу телескопа, збільшуючись, хоч і спотворюючись. Таким чином, використання гравітаційного лінзування розширює можливості таких телескопів, як "Хаббл" та "Вебб", дозволяючи їм бачити далі та докладніше.

    Ольга Лицкевич

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.