• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прем’єр Швеції привезла до Києва лист про визнання Запорозької Січі як незалежної держави

    Опубликовано: 2022-07-05 18:00:45

    Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон передала Президенту України Володимиру Зеленському копію листа шведського короля Карл ХІІ про визнання незалежності Запорозької Січі, яке він написав у 1711 році. Про це УНН повідомляє з посиланням на ОП.

    Цитата

    «Вона повідомила про передачу Президентові копії листа 1711 року, що зберігається у Державному архіві Швеції. У ньому Король Карл ХІІ дає настанови шведському послу в Константинополі визнати Запорозьку Січ як незалежну державу. За словами Магдалени Андерссон, ще на початку XVIII століття шведський Король був вражений козацькою демократією», - йдеться в повідомленні.

    Деталі

    Зеленський продемонстрував представникам ЗМІ цей документ і зачитав фрагмент, який, на його думку, є надзвичайно актуальним сьогодні: «…щоб якнайшвидше втілити в життя статтю про волю України та всіх козаків, щоб всій Україні і Війську Запорозькому при нинішньому полководцю Пилипу Орлику повернути давню свободу, володіння своєю землею та її колишні кордони, щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більше ніколи не підлягав покорі чи захисту царя».

    Також повідомляється, що Президент України та прем’єр-міністр Швеції погодили спільну заяву щодо ключових питань двосторонніх відносин.

    «Сьогодні ми погодили з пані Прем’єр-міністром спільну заяву. Це перший такий документ в історії двосторонніх відносин. У спільній заяві зафіксовані ключові питання для обох наших держав. Це стосується, зокрема, оборонної співпраці, галузевого співробітництва у сферах атомної енергетики, енергоефективності, фінансової підтримки для України. Я дуже вдячний Швеції за підтримку нашого курсу на повноправне приєднання до Європейського Союзу в майбутньому», – повідомив Зеленський.

    Анна Мурашко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.