• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Соціологи назвали причини, чому частина біженців не повернуться в Україну

    Опубликовано: 2022-06-23 09:15:10

    Коли будуть прийматися рішення про повернення або неповернення, будуть позначатися економічні чинники. Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України академік Елла Лібанова сумнівається в спеціальній фінансовій підтримці тих, хто повертається.

    Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Дорога додому. Як повернути в Україну біженців з-за кордону".

    "Якщо ми запропонуємо пільги або виплати тим, хто зараз перебуває за кордоном, то виникає питання: а тому, хто перебуває, скажімо, в Чернігівській області - не треба нічого платити?"- сказала Лібанова.

    В умовах війни у держави зараз дуже обмежені ресурси для того, щоб вона могла щось робити для повернення біженців, вважає директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.

    "Несприятливий психологічний клімат - одна з причин, яка може заважати повернутися. Зараз намічається негативне ставлення до тих, хто виїхав. Поки ми бачимо це тільки в Facebook, але тенденція може стати небезпечною. Тих, хто залишився, переживаючи певні проблеми війни, дратують проблеми українців за кордоном. Тут вони під бомбами, а там проблеми - незручне житло або невчасно виплатили гроші", - вважає він.

    На повернення біженців могли б спрацювати програми допомоги від міжнародних організацій, каже експерт. Щоб повернути людей, зараз варто говорити про хороші перспективи, плани відновлення країни, і що в Україну буде надходити багато коштів з-за кордону. Повинні бути програми для повернення та адаптації людей.

    "Зараз всі програми розвитку науки призначені для тих, хто поїхав. Я цікавився про підтримку колег-науковців. Всі програми не були орієнтовані на повернення. Але нам треба буде багато людей для відновлення України. Чому ми повинні втрачати населення? І без того у нас буде багато проблем: скільки вже загинули, скільки отримають інвалідність", - додає співрозмовник.

    КАТЕРИНА ГОНЧАРОВА, ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

    Інф. rbc.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.