• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УСПП звертається до уряду: програму релокації бізнесу треба вдосконалити

    Опубликовано: 2022-06-13 15:47:59

    Наразі темпи релокації українського бізнесу із прифронтових територій, зон активних бойових дій в рази більші до країн ЄС, ніж в умовно безпечні області України.

    За офіційними даними, завершили переїзд 606 підприємств, 390 з них вже відновили роботу на нових майданчиках у західних регіонах України. Загалом на переміщення бізнесу у цифровій платформі зареєстровано 1612 заявок.

    В УСПП вважають що, по-перше, даний процес йде достатньо повільно, адже програма релокації запустилася ще на початку березня, по-друге, її треба суттєво доопрацьовувати.

    «Повинен бути адресний підхід, переїзд кожного підприємства – це окремий бізнес-план. Окрім базових речей – безоплатного перевезення майна Укрзалізницею та сприяння в пошуку місця організації виробництва/діяльності в новій області, варто за 3 місяці би вже сформувати базу даних по підприємствах та можливостях кожної з областей. Така база даних має враховувати всі нюанси – наявність робочої сили в регіоні (з врахуванням актуальної інформації по внутрішньопереміщеним особам), земельних ділянок, складських приміщень, енергомереж, комунікацій і т.д. Окремо інформація має систематизуватися щодо вирішення соціальних питань – де будуть жити працівники релокованих підприємств, чи зможуть їх діти ходити в садочки і школи поблизу і т.д.», - каже президент УСПП Анатолій Кінах.

    Критично важливим для таких переміщених підприємств є доступ до фінансових ресурсів. Наразі облікова ставка Нацбанку України різко зросла, у той же час уряд не збільшив процент по внутрішнім облігаціям, що свідчить про неузгодженість дій даних структур.  Підприємництво запланувало інвестиційну та фінансову активність, виходячи із попередніх умов, і нова ставка – це потреба починати роботу з початку.

    Загалом до західних областей України перебираються експортоорієнтовані підприємства. Для таких виробників важливо збільшити терміни повернення валютної виручки і не прив’язувати її до критичного імпорту. Політика формування останнього також потребує перегляду. Чимало необхідного обладнання для промисловості не потрапило в перелік, тим часом як продукція, яка виробляється в Україні – занесена в нього.

    Відповідні пропозиції по вирішенню даних питань направлені від імені УСПП, Антикризового штабу допомоги бізнесу на адресу Президента України, Кабміну, НБУ та профільних комітетів ВРУ. До слова, очільники цих комітетів входять до складу штабу, як і представники окремих міністерств.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.