• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені прийшли до висновку, що сидіння навпочіпки корисне для здоров’я

    Опубликовано: 2022-06-14 06:34:05

    В дослідженні взяли участь мисливці-збирачі з племені хадза.

    Уважний аналіз способу життя сучасних мисливців і збирачів показав, що сидять вони навіть більше за нас, але роблять це з користю і в «правильних» позиціях, інформує Ukr.Media.

    Нестача фізичної активності вважається однією з головних загроз здоров’ю, пов’язаних із сучасним стилем життя. З цим згодні, здається, всі, — питання залишається лише в тому, наскільки рухомими варто бути. Одні фахівці вважають, що можна обмежитися досить помірними навантаженнями, інші вимагають віддавати їм чимало сил і часу.

    Нерідко вказують, що мільйони років людське тіло еволюціонувало, пристосовуючись до постійних вправ — лазіння, ходьби, бігу, перенесення вантажів, — і їх нестача підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету і тому подібного. Однак нова стаття змушує подумати, що зусилля, які вимагало життя від наших далеких предків, були далеко не такі великі.

    Команда професора Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі Браяна Вуда (Brian Wood) досліджувала представників африканського народу хадза, які досі промишляють полюванням і збиральництвом і часто служать «моделями» вивчення подібного способу життя. Вчені виявили, що в середньому вони проводять сидячи цілих 9,9 години на добу — для порівняння, типовий американець сидить до 6,4 години, а підліток — до 8,2 години.

    У звичайному сучасному суспільстві 10-годинне сидіння підвищує ризик смерті від серцево-судинних захворювань у півтора раза. Однак для хадза сидячий спосіб життя як ніби не тягне за собою таких наслідків. Попри досить тривалий час, проведений без помітних переміщень, біомаркери, характерні для малорухливого організму, такі як рівні холестерину чи тригліцеридів у крові, у них залишалися в нормі.

    Тому автори припускають, що справа не в сидінні як такому, а в способі робити це. Хадза зазвичай не розвалюються на стільці чи дивані, а сидять «активно» — навпочіпки, на колінах або влаштовуються напівлежачи на землі. Мабуть, це забезпечує достатній рівень навантажень на м’язи і зв’язки навіть під час відпочинку на місці.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.